
TÜRKİYE’DEN ŞİRKETLER KÜRESEL SİLAH TİCARETİNDE YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRIYOR
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan rapor, Türkiye’den gelen şirketlerin küresel silah ticaretindeki payının arttığını gözler önüne seriyor. 2023 yılında Türkiye’den üç firma “En büyük 100 silah üreticisi” listesinde yer aldı.
KÜRESEL SILAH ÜRETİMİ VE TİCARETİNDEKİ BÜYÜME
Raporda, Rusya-Ukrayna ve İsrail-Gazze çatışmalarının etkisiyle küresel silah üretimi ve ticaretinin büyüme oranları değerlendirilmiş. 2023 yılında dünyanın en büyük 100 silah üreticisinin gelirleri, yüzde 4.2 artarak 632 milyar dolara ulaşmış. 2015-2023 yılları arasında bu şirketlerin toplam silah satışı gelirleri yüzde 19 oranında büyüme göstermiştir. Silah gelirlerindeki artışın arkasında jeopolitik krizlerden kaynaklanan artan talebin etkili olduğu vurgulanıyor.
TÜRK ŞİRKETLERİNİN REKABET GÜCÜ
Rapor, Türkiye’den Baykar, TUSAŞ ve Aselsan’ın 2023 yılı itibarıyla “en büyük 100 silah üreticisi” listesine girdiğini belirtiyor. Bu üç şirketin toplam silah satış gelirleri 6 milyar dolar olarak hesaplanırken, geçen yıla göre artışın yüzde 24 oranında olduğu aktarılıyor. Türkiye’nin savunma sanayiinde kendine yeterli olma hedefinin altını çizen rapor, Türk şirketlerin büyümesinin iç talep ve yurt dışı satışlarla sağlandığını ifade ediyor. Baykar, listede 69’uncu sırada yer alırken, gelirinin yüzde 90’ının yurtdışında elde edildiği belirtiliyor. Baykar’ın insansız hava araçlarının (İHA) özellikle Ukrayna’da yaygın olarak kullanıldığı vurgulanıyor.
TUSAŞ’TAN ÖNE ÇIKAN BÜYÜME
Listede 10 basamak birden yükselerek 78’inci sıraya çıkan TUSAŞ, yüzde 45 oranında gelir artışı göstererek Türk silah üreticileri arasında en fazla büyüyen şirket oldu. Şirket, 1,7 milyar dolarlık gelirinin yüzde 31’ini yurtdışına gerçekleştirmiştir.
ASELSAN’IN GELİR YÜKSELİŞİ
Aselsan ise yüzde 12’lik bir gelir artışı ile listenin 54’üncü sırasında kendine yer buldu. Diğer Türk üreticilere oranla ihracat gelirleri çok daha az olan Aselsan, 2,4 milyar dolarlık satışının büyük kısmını Türk güvenlik güçlerine yapıyor.
DÜNYA GENELİNDE SİLAH ÜRETİCİLERİNİN DURUMU
DW Türkçe’de yer alan rapora göre, dünyada en büyük silah üreticisi olan ABD’li Lockheed Martin’in gelirlerinde artan siparişlere rağmen yüzde 1,6 oranında bir düşüş yaşandı. F-16 ve F-35 gibi gelişmiş savaş uçakları üreten şirket, tedarik zorlukları nedeniyle artan taleplere karşılık veremedi. Geçen yıl 60,8 milyar dolar gelir elde eden şirket, bu sene için yeterli üretim kapasitesine ulaşamadı.
İSRAİLLİ ŞİRKETLERİN GELİR ARTIŞI
Gazze’deki savaşın etkisiyle, İsrailli silah şirketlerinin de gelirleri hızla yükseldi. Listede yer alan üç firma, yüzde 15 artışla toplamda 13,6 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. “Çelik Kubbe” ve “Davut’un Sapanı” gibi hava savunma sistemleri üreten Rafael şirketinin geliri ise yüzde 16 artışla 3,7 milyar dolara çıktı ve bu şirket, en çok satış yapan 42’nci firma oldu.