
TÜRK KAHVESİNİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Türk kahvesi, dünya genelinde milyonlarca insan tarafından beğenerek tüketiliyor. Şimdiye kadar Türk kahvesinin sağlık faydaları hakkında çok şey duyduk ve okuduk. Ancak Gothenburg Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, sağlığa en faydalı ve en zararlı kahve çeşitlerini belirledi. Uzmanların kaleme aldığı raporda Türk kahvesinin durumu dikkat çekici bir şekilde ele alındı; Türk kahvesi, araştırmalarda sağlığa en zararlı ürünlerden biri olarak sıralandı.
YÜKSEK MİKTARDAKİ KİMYASALLAR
Beslenme uzmanı Lisa Draye, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. “Kaynatılarak yapılan Yunan ya da Türk kahvesi veya ‘French press’ yöntemiyle yapılan kahve, yüksek miktarda cafestol ve kahveol içeriyor. Bunlar kahvede ve tortusundaki yağ damlacıklarında bulunan kimyasallar” diye belirtti. Draye, bu maddelerin trigliserid ve LDL kolesterol seviyesini artırabildiğini ifade etti. Bu sebeple filtre kahvenin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. “Kâğıt filtre, bu kimyasalları tutabilir” şeklinde ekledi.
TÜRK KAHVESİ GERÇEKTEN ZARARLI MI?
Peki, Türk kahvesinin gerçekten sağlığa zararlı ürünler arasında yer alıp almadığı merak ediliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı, Gıda Mühendisi Doç. Dr. İlkay Gök’e bu konuda sorular yönelttik.