
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin ortak bir açıklama yaptı. TTB Genel Merkez binası önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir anadilde sağlık ve sosyal hizmet hakkı” yazılı bir pankart açıldı ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da açıklamaya destek vermek için katıldı. Açıklamada, TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten konuştu.
Ökten, kanun teklifinin Meclis’e sunulmasıyla birlikte TTB olarak itiraz ettiklerini söyledi ve itirazlarının kabul edilmediğini belirtti. Ökten, “Aylıkları açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan emekli hekimlerin ve sağlık emekçilerinin ücretlerinin emeklilik dönemine yansıtılmasını beklerken, sağlık emekçilerine ve dolayısıyla toplum sağlığına önemli zararlar verecek bir kanun teklifinin, herhangi bir değerlendirmeye fırsat verilmeyecek kadar kısa sürede gündeme getirilmesi oldukça düşündürücüdür” dedi.
Ökten, kanun teklifiyle ilgili komisyonda bulunan avukatların düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerine uygun olmadığını belirttiğini ve komisyon başkanının Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesine bakmadığını hatırlatarak, “Bu kanun teklifi, ‘toplumun sağlıksızlaşması’ pahasına, özel sermayenin kârını ve tekelleşmesini amaçlayan, sağlık emekçileri üzerindeki tahakkümü artıran ve son aylarda daha da belirginleşen ‘Anayasa tanımazlığın’ devamı olduğu net bir şekilde görülmektedir. Meslektaşlarımızın haklarının daha fazla zarar görmemesi adına kanun teklifine karşı her türlü girişimde bulunacağımızı yeniden ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ökten, yapılan düzenlemenin sağlık ortamına, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarına bir iyileştirme getirmeyeceğini de sözlerine ekledi ve “Sağlıklı koşullarda çalışıp haklarımızı alabildiğimiz, toplum sağlığını önceleyen bir sağlık sistemi mümkün olana kadar TTB ve SES olarak, hekimler ve sağlık emekçileri olarak her koşulda itirazlarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Buradan uyarıyoruz; sağlığı rant haline getiren bu anlayıştan uzaklaşın. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kurula geldiğinde soruyoruz, bakan inkar ediyor. Bir kez daha belirtiyoruz; TTB’nin verileri doğrudur. İlaç firmalarının işini kolaylaştıran ve sağlığı riske sokacak maddeler getiriliyor. İlaç firmaları para kazansın diye maddeler getiriliyor. Biz sonuna kadar direneceğiz ve doğruları söylemeye devam edeceğiz. Bütün sağlık örgütlerini Meclis’te bize destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.