
GIDA VE TEMEL İHTİYAÇ ÜRÜNLERİNDE DENETİM ARTIRILDI
Ticaret Bakanlığı, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat denetimlerini çok daha yoğun hale getirdi. Bakanlık, vatandaşların beslenme, sağlıklı yaşama, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığı zorunlu mal ve hizmet sektöründe, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek ve piyasada adil, şeffaf bir ticaret düzeni oluşturmak için kararlı bir şekilde mücadelesini sürdürüyor.
FİYAT ARTISI DENETİM ALTINDA
Bakanlık, su, yumurta, kırmızı et ve beyaz et sektörleri dahil olmak üzere tüm alanlarda fiyat hareketlerini ve piyasalardaki anlık reaksiyonları dikkatlice izliyor. Bakanlık, “Henüz asgari ücrette bir artış yaşanmamış olmasına rağmen, bazı fırsatçıların bu durumu öne sürerek fiyatları haksız şekilde artırma girişimleri de Ticaret Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu kapsamda, özellikle temel gıda ürünlerinde spekülatif fiyatlandırmalarla ilgili gelen şikâyetler doğrultusunda, başta ulusal, yerel ve zincir marketler olmak üzere halkımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarının satıldığı tüm noktalardaki fiyat artışları titizlikle denetlenmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Asgari ücreti belirleme komisyonunun henüz toplanmamış olması ve 2025 yılı asgari ücret rakamının aralık ayı sonuna kadar netleşmesi beklenirken, asgari ücretteki artış ihtimalinin şimdiden fiyatlara yansıdığına dikkat çektiler. Bakanlık, haksız fiyat artışı yapan satıcılara gereken yasal denetimlerin ve cezaların uygulanacağına dair net bir duruş sergiliyor.
CEZA VE DENETİM RAKAMLARI
2024 yılının başından itibaren yapılan denetimlerde, 334 binden fazla işletme ve 15 milyon 50 bin 390 ürün kontrol edildi. Bu süreçte, 194 bin 303 aykırılık tespit edilerek il müdürlükleri toplamda 442 milyon lira ceza uyguladı. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 362 milyon lira ceza kesildi ve tahsil edildi. Tüketici Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ise bu yıl içinde 3 milyar 954 milyon lira ceza tahakkuk ettirdi. Fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünler için 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında idari para cezaları kesilirken, stokçuluk durumlarında 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında ceza uygulanıyor. 2025 yılında ise bu cezaların, yüzde 43,93’lük yeniden değerleme oranıyla artırılacağı ifade edildi.
İLERİDEKİ HAREKETLER
Bakanlık, yazılı açıklamasında “Fahiş fiyat oluşumunu gösterir işaretlerin ortaya çıkması halinde, diğer sektörlerde de benzer denetimlere hızlıca başlanacak, sektörel denetimlerin tamamlanmasını müteakip, fahiş fiyat artışı yapan firmalara kanuni-idari-mali cezalar uygulanacak ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır.” diyerek denetimlere devam edeceğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı, vatandaşların ve iyi niyetli işletmecilerin haklarını koruyarak piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamak için kararlılık içerisinde mücadelesine devam edecek.