
SAVUNMA SANAYİİNİN YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ SİHA PROJESİ
TEKNOFEST Adana etkinliği çerçevesinde düzenlenen ‘Savaşan İHA’ yarışmasında birinci gelen SİHA projesi, savunma sanayii firmalarının dikkatini çekti. Projeyi geliştiren Kocaeli Üniversitesinden Kılavuz Koustech takımının görüntü işleme ekibinden Akif Akbaş, “Türkiye Yüzyılında Sanayi ve Teknoloji” temasını ele aldığı “Kocaeli Kent Ekonomileri Zirvesi”nde projeleri hakkında bilgiler sundu. Takım olarak üniversitenin ilk insansız hava aracı (İHA) ekibi olduklarını ifade eden Akbaş, 2017 yılından beri Kılavuz Teknoloji Merkezi atölyelerinde İHA’lar ve alt sistemleri üzerine çalıştıklarını, şimdiye kadar 6 araç ve birçok alt sistem geliştirdiklerini aktardı.
KOMPAKT ÜRÜNLER HEDEFİMİZ
Akbaş, SİHA’nın yetenekleri hakkında bilgi vererek, “Otonom kalkış, iniş ve otonom kilit görevleri yanı sıra otonom kamikaze görevleri yapabiliyor. Uçağın tüm alt sistemleri ile yazılımlarını da geliştiriyoruz. Kameranın görüntü işlemesinden kontrolcülere, tasarımlara kadar her aşamasını biz üstleniyoruz. Savunma sanayimiz için ucuz, yerli ve milli mühimmatlar ile teknolojiler üreterek, sadece askeri alanda değil, sivil alanda da kendimizi geliştirmek istiyoruz. Bu yıl tüm ürünlerimizi daha kompakt bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu uçak için AR-GE sürecimiz 4 yıl sürdü. Bu yıl ürünlerimizi birleştirip sunmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Akbaş, projeye ilişkin detaylar verirken, ilk olarak ABD’de düzenlenen AUVSI SUAS yarışmasında finalist olduklarını belirtti ve Kovid-19 salgınından sonra Türkiye’deki yarışmalara yoğunlaştıklarını söyledi. Türkiye genelinde 10 yarışmaya katıldıklarını ifade eden Akbaş, 2021 yılından itibaren TEKNOFEST kapsamındaki “Savaşan İHA” yarışmalarında yer aldıklarını, bu süreçte 2022-2023 döneminde “En Özgün Yazılım” ödülünü kazandıklarını belirtti. 2023’te aynı yarışmada dördüncü olduklarını ve 2024’te TEKNOFEST’te birincilik ödülünü aldıklarını açıladı. “Kamikaze ve otonom kilit görevlerini başarıyla yerine getiren ilk takım olarak bu yıl birinciliği elde ettik. Adana’daki TEKNOFEST sırasında birçok firma ile görüşmeler yaptık. Projemizi savunma sanayimize bir ürün olarak sunmayı arzuluyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.