
KRİPTO PARA BORSALARINA ERİŞİM ENGELİ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından alınan kararda, Türkiye’de izinsiz hizmet sunmaya devam eden 50’den fazla kripto para borsasının internet sitelerine erişim engeli getirildi. Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, bu konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. SPK, haftalık bülteninde faaliyet izni bulunmayan kripto para borsalarına erişim engeli kararı aldığını duyurdu. Bültende, Türkiye’deki kullanıcılarına yönelik izinsiz kripto varlık hizmeti sağladığı tespit edilen ve yurtdışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren internet sitelerine, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde hukuki işlemlerin yapılacağı vurgulandı. Bu mimaride, 108 internet sitesine erişim engeli getirildiği belirtilirken, bunların 50’den fazlasının kripto para borsalarından oluştuğu ifade edildi.
YATIRIMCILARI KORUMAK AMACIYLA YAPILAN KARARLAR
Yurt dışında bulunan bazı borsaların hala Türkçe dil desteği sunduğuna ve Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduğuna dikkat çeken Avukat Burak Mercan, SPK’nın birçok kripto para borsasına erişim engeli kararı almasının sebeplerinden birini açıkladı. Mercan, “SPK’nın almış olduğu kararlar, ülkemizde kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf hale gelmesini sağlıyor” dedi. Ayrıca, bu kararların yatırımcıları koruma amacını taşıdığını belirtti. Mercan, “Ülkemizde kripto varlık borsalarına ilişkin mevzuat çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların son bulmasıyla birlikte birçok kripto varlık borsasının faaliyetlerini durdurmasını veya düzenlemelere uymak zorunda kalacağını bekliyoruz” ifadesini kullandı.
KRİPTO VARLIK HİZMETİ SUNAN ŞİRKETLERİN DURUMU
SPK verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiklerini beyan eden 77 şirket mevcut. Ancak, kripto varlık hizmeti vermeyeceklerini bildiren 14 şirket ile başvurusu işlemden kaldırılan veya alınmayan 64 şirket bulunuyor. SPK’nın kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, ilgili mevzuat uyarınca Kurulca yetkilendirildiği anlamına gelmiyor. Kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapması gerekiyor.