
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında, sanayide su tüketiminin yüzde 50 azaltılması hedefiyle iş birliği protokolü imzalandı. Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planı, sektörlere özel 152 su verimliliği kılavuzunun geliştirilmesini içermektedir. Bu kılavuzlara uyulması durumunda, çeşitli sektörlerde su tüketiminin %37 ile %52 arasında azalacağı öngörülmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Su Verimliliği Seferberliği kapsamında Kocaeli’de bir Sanayi-Su Buluşması düzenledi. Bu etkinlikte, bakanlık birimleri, sektör temsilcileri ve uzmanlar su tasarrufunun sağlanması için atılması gereken adımları tartıştılar. Bu girişim çerçevesinde, “Endüstriyel Su Verimliliği Faaliyetleri için İş Birliği” başlıklı bir protokol imzalandı. Hedef, alınan tedbirler ve eylemlerle endüstriyel su kullanımında kısa vadede %50’lik bir azalma sağlamaktır.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyüyen sanayi sektörüyle birlikte endüstriyel, tarımsal ve kentsel su ihtiyacının da arttığına dikkat çekti. Yumaklı, su verimliliği sistemleri, sızıntı oranlarının azaltılması, suyun geri kazanılması, verimliliğin artırılması, yağmur suyu hasadı ve gri su uygulamaları gibi konularda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Yumaklı, “Endüstriyel su kullanımında hedefimiz, su verimliliği önlemlerinin uygulanmasıyla %50’ye varan bir su tasarrufu sağlamaktır” dedi.
Bakan Yumaklı, suyun kullanımı söz konusu olduğunda, her alanın dikkate alınması ve planlanması gerektiğine işaret etti. İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte su kaynaklarında beklenen %20’lik azalma nedeniyle konunun kapsamlı bir şekilde ele alınmasının önemini vurguladı. Yumaklı, “Altı yılda nüfusumuzda sadece %10’luk bir artışla, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle su kaynaklarımızda %20’lik bir azalma öngörüyoruz. Su verimliliği kaçınılmazdır ve acil adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.
Bakan Yumaklı, Sanayi Su Verimliliği Eylem Planı kapsamında sektöre özel 152 su verimliliği rehberi geliştirildiğini açıkladı. Bu kılavuzlara göre, tekstil ve hazır giyim sektörü su tüketimini ortalama %50 oranında azaltabilirken, kimya, petrokimya ve ilaç sektörleri ortalama %37 oranında azaltabilir. Diğer sektörler, yiyecek ve içecek, birincil metal endüstrisi, metal ürünlerin imalatı, ahşap ve ahşap ürünleri imalatı, deri ve deri ürünleri dahil olmak üzere %43 ila %52 arasında değişen oranlarda su tüketimini azaltabilir.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, su sorununa acil bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizerek, su kaynaklarının azaldığı bir dönemde, suyun her damlasına bağımlı olduğumuz günlerin riskli olduğunu belirtti. Burkay, Türkiye’nin su kıtlığı sorunlarıyla başa çıkmak için yeni bir su yasasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
İş birliği anlaşmasının imza töreni, her iki bakanlığın üst düzey temsilcilerinin katılımıyla Bursa’da gerçekleşti. Türkiye’deki su verimliliği konusundaki bu ortak girişimin ilerleyişi hakkında güncellemeleri takip etmeye devam edin.