
Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde 55 dönümlük arazi üzerinde yer alan Tuz Mağarası, saklı bir cenneti andırıyor. 34 milyon yıllık jeolojik yapıya sahip Tuz Mağarası’nda hem kaya tuzu üretimi hem de sağlık turizmi yapılıyor. Tarihte Med İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu, Urartular ve Ermeni krallıklarının tuz ihtiyacının karşılandığı mağarada, ülkenin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayabilecek kaya tuzu rezervine sahip olduğu belirtiliyor.
KAYA TUZU ÜRETİMİ
Iğdır İl Özel İdaresi’ne ait olan mağara, özel sektöre verilerek günlük 60 ton kaya tuzu üretimi yapılıyor. Tam kapasiteyle çalışması durumunda günlük 200 ton kaya tuzu üretiminin yapılabileceği mağarada, yıllık 50 milyon TL’lik gelir sağlanıyor. Tuz Mağarası’nda üretilen kaya tuzu Nahcivan, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
ASTIM VE KOAH İÇİN TEDAVİ MERKEZİ
Tarihten bugüne kaya tuzunun üretimi için yer altında açılan büyük galeriler, günümüzde sağlık turizmine kazandırıldı. Evaporitik kayaç grubu içerisinde yer alan Tuz Mağarası, mineral yapısından dolayı astım, KOAH ve bronşit hastalıkları için şifa özelliği taşıyor. Kaya tuzu üretiminin yapılmadığı galerilerde, yüzey tıraşlanmasının yapılması ve ışıklandırılmayla birlikte “Tuz Terapi Merkezi” kuruldu. 2021 yılında açılan “Tuz Terapi Merkezi”ni ilk yılda 55 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 2022’de 104 bin, 2023’te 135 bin, 2024’te ise 150 bin kişinin ziyaret ettiği merkez, bölgenin çekim noktası olmaya aday yerlerin başında yer alıyor.
Tuz Mağarası, aynı zamanda yılın her mevsiminde 12 derece sıcaklığını koruduğu için özellikle yaz aylarında doğal klima görevi görüyor. 35 derece sıcaklığı bulan kentin boğucu havasından kaçmak isteyen ilçe sakinlerinin de sık sık uğradığı yerlerin başında gelmesi dikkat çekiyor.
Ömer Akın / MA