
OPERASYONLARIN BAŞLANGICI VE HIZLI İLERLEME
27 Kasım’da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğinde muhalif gruplar operasyonlarına başladı. Kısa süre içinde, sadece 12 gün gibi bir süreçte, başkent Şam’a kadar ulaştılar. Bu ilerleme sonucunda 61 yıllık Baas rejimi sona erdi ve Beşar Esad, Rusya’ya sığınmak zorunda kaldı.
ESAD’IN RUSYA’YA KAÇIŞI
Esad’ın Rusya’ya kaçışı hakkında Kremlin’den yapılan açıklamada, sığınma onayının bizzat Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından verildiği ifade edildi.
BEŞAR ESAD’IN BEYANI VE RUSYA’NIN TUTUMU
Rusya’ya milyarlarca dolar götüren Esad ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yapıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esad’ın yıllarca halkına boyun eğdirmeyi Rusya’nın yardımıyla başardığını söyledi. Lavrov, Suriye’de yaşanan hızlı iktidar değişikliğinin Beşar Esad’ın beceriksizliğinden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, Esad’ın ülkesindeki toplumsal sorunları çözemediğini de vurguladı. Rusya’dan gelen bu açıklama, “Moskova, Esad’a sırt mı çeviriyor?” sorusunu gündeme getirdi.
RUSYA’NIN YENİ SURİYELİ YÖNETİCİLERLE TEMASları
Suriye ile ilişkisinden vazgeçmeyen Rusya, yeni yöneticilerle görüşmelerini sürdürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’deki tüm siyasi güçlerle temas halinde olduklarını belirtti. Zaharova, “Suriye’de Rus vatandaşlarının güvenliği, Rus unsurları ve temsilciliklerin dokunulmazlığı bizim için öncelikli konu. Bunların arasında diplomatik, askeri unsurlar ve ticari şirketler bulunuyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Zaharova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları çerçevesinde Suriye’de kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiğini de dile getirdi.