
Avrupa Birliği liderleri bu hafta Bosna-Hersek’in AB üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunu ele alacak. Avrupa Komisyonu’nun bu adımı desteklemesi nedeniyle kararın olumlu olması bekleniyor. Bu durum, Bosna-Hersek’in henüz bir yıldır aday ülke olmasına rağmen AB’ye katılmasına çok yaklaştığını gösteriyor. AB ayrıca Ukrayna ve Moldova’nın kabulü için seçenekler araştırıyor ve katılım sürecini kademeli hale getirmeyi öneriyor.
Ancak Türkiye neden hala 25 yıldır aday statüsünde kalmaya devam ediyor? Rusya Bilimler Akademisi Avrupa Enstitüsü Avrupa Entegrasyon Çalışmaları Bölüm Başkanı Siyasal Bilimler Doktoru Olga Potemkina, bu konuyu Sputnik’e değerlendirdi. Potemkina, AB’nin 9 aday ülkenin hiçbirinin tam olarak kriterleri karşılamadığını belirtirken bazı ülkelere ayrıcalıklar tanınırken diğerlerine tanınmadığını vurguladı. Türkiye’nin AB’ye katılımının siyasi açıdan uygun olmadığını belirten Potemkina, Türkiye’ye kasıtlı olarak yerine getirilmesi zor koşullar konulduğunu belirtti.
Uzman, Türkiye’nin artık AB’ye katılmak istemediğini düşündüğünü ve AB’nin sadece Türkiye’nin aday ülke statüsünden yararlandığını belirtti. AB’nin Türkiye’ye baskı yapmak için AB temasını kullandığını ve Türkiye’nin AB üyeliği ile diğer uluslararası konuların bağlantılı olmadığını belirtti.