
GEÇEN AY İMZALANAN KRİTİK ANLAŞMA
Geçtiğimiz Kasım ayında, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar, Ukrayna’nın ABD füzeleri ile Rusya’ya saldırmasının ardından geri dönüşü olmayan bir noktaya geldi. Rus lider Vladimir Putin, bu gelişmeler sonrası nükleer seçeneği gündeme getirdi. Putin’in yaptığı açıklamalar, tüm Batı tarafından bir tehdit olarak algılandı ve özellikle Avrupa’da 3. Dünya Savaşı korkusu baş gösterdi. Artan gerilimin ardından Putin, Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya gelerek önemli bir güvenlik anlaşması imzaladı. Bu anlaşma hakkında konuşan Putin, Batı’ya ‘nükleer silah’ uyarısı gönderdi.
NÜKLEER SİLAH KULLANIMINA DAİR VURGULAR
Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova ve Minsk arasında imzalanan güvenlik garantileri anlaşmasının nükleer silah kullanımını da kapsadığını belirtti. Putin ve Lukaşenko, Minsk’teki Rusya-Belarus Birlik Devleti Yüksek Konseyi toplantısında ‘Birlik Devleti Kapsamında Rusya Federasyonu ile Belarus Cumhuriyeti Arasında Güvenlik Garantileri Anlaşması’ adlı belgeyi imzaladı. Toplantıda, mevcut koşullar altında bu anlaşmanın mantıklı olduğunu söyleyen Putin, “Belge, Rusya ve Belarus’un savunmasının sağlanması, egemenlik, bağımsızlık ve anayasal düzenin, toprak bütünlüğünün ve Birlik Devleti’nin dış sınırının korunması ile ilgili karşılıklı ittifak yükümlülüklerini tanımlıyor. Üstelik, tüm mevcut kuvvet ve araçların devreye alınması öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
NÜKLEER DOKTRİNDEKİ GÜNCELLEMELER
Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun önerisiyle bu ülke topraklarına konuşlandırılan Rus taktik nükleer silahlarının kullanımının da anlaşmada yer aldığını vurguladı. Putin, nükleer silah kullanım koşullarının güncellenen Rus nükleer doktrininde net şekilde belirtildiğine dikkat çekerek, “Bu anlaşmanın Rusya ve Belarus’un güvenliğini emin bir şekilde koruyacağından ve devletlerimizin daha barışçıl ve sürdürülebilir kalkınması için gereken koşulları yaratacağından eminim” dedi.
YENİ SİLAH SİSTEMLERİ ÜZERİNE PLANLAR
Bu süreçte Lukaşenko, Rus mevkidaşından yeni geliştirilen Oreşnik hipersonik balistik füzesi gibi yeni silah sistemlerinin Belarus topraklarına konuşlandırılmasını talep etti. Putin, Oreşnik füzesinin 2025’in ikinci yarısında Belarus’a yerleştirilebileceğini belirtti ve “Oreşnik, Belarus’taki Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri bünyesinde yer alacak, ancak hedefler Minsk tarafından belirlenecek” ifadesini kullandı. Aynı zamanda Putin, füzelerin Belarus’a konuşlandırılmadan önce bazı teknik sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.
GÜNCEL DOKTRİNDE BELARUS’U VURGULADI
Putin, geçen ay ‘Rusya Federasyonu’nun Nükleer Caydırıcılık Alanındaki Devlet Politikasının Temelleri’ belgesini güncelledi. Yeni doktrinde potansiyel düşmanın Rusya ve müttefiklerine saldırmaktan caydırılmasının öncelikli hedeflerden biri olduğu ve Belarus’un da doktrinde yer aldığı belirtildi. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, “Artık doktrinde, Belarus’a konvansiyonel silahlarla saldırı düzenlenmesi durumunda nükleer silah kullanma kriterleri de tanımlandı” açıklamasını yaptı. Doktrine göre, askeri koalisyon içindeki herhangi bir ülkenin Rusya ve müttefiklerine saldırısı, bir bütün olarak koalisyon tarafından yalnızca bir saldırı olarak değerlendirilecek.