
DAVANIN GELİŞMELERİ
Narin Güran davasının 2’nci duruşmasının 3’üncü gününde, kararın açıklanmasından sonra Diyarbakır Baro Başkanı Abdulkadir Güleç, Nevzat Bahtiyar ile ilgili kararı istinafa götüreceklerini duyurdu. Güleç, bu karara itiraz edeceklerini belirterek, “Mahkemenin kararı, kısmen talebimizi karşılayacak nitelikteydi. Mütalaaya da kısmen muhalif bir karar olarak değerlendirebiliriz. Nevzat’la ilgili bizim beklentimiz iştirak halinde kendisinin de o suça ortak olduğunu düşünerek onun da TCK 82 maddesinden mahkemenin ceza vermesini bekliyorduk. Ancak bu gerçekleşmedi.” şeklinde konuştu. Bahtiyar’ın yalnızca delilleri karartmaktan dolayı 4 yıl 6 ay hapis cezası aldığını vurgulayan Güleç, “Avukatlarımız burada, önceki dönem baro başkanımız Nahit Başkan burada. Kararı istinafa götüreceğiz.” dedi.
NEVZAT’IN SUÇ ORTAKLIĞI ENDİŞESİ
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Nevzat Bahtiyar’ın cinayetten yargılanması gerektiği görüşünü dile getirerek, “Biz bugün mahkemeden tam da böyle bir karar mı bekliyorduk, hayır. Dava dosyası hukuki açıdan hepimizi yoran bir dosyaydı. Maalesef dosyaya ilişkin herhangi bir suça dair ikrar söz konusu olmadı. Ama dediğim gibi mahkemeye de izah etmiştim. Öldürmüşse Nevzat, bir katil gibi ceza yemeliydi. Öldürmemiş olsa bile hem dosyamızdaki baz verileri, aynı zamanda 19 gün boyunca Narin’i o dereye götürüp saklayan Nevzat olduğunu, benim nezdimde eğer adalet duygumuz tatmin edilecekse tabii ki hukuki çerçevede Nevzat’ın da aslında Narin açısından kasten çocuğu öldürmekten cezalandırılması gerektiği kanaatindeyim.” dedi. Narin’in ölüm zamanının belirsizliğine dikkat çeken Eren, “Bu açıdan Narin’in öldüğünden nasıl da emin olup gidip oraya saklıyor. Bu açıdan kararın Nevzat boyutuyla eksik kaldığı kanaatindeyim. Tabii ki Diyarbakır Barosu Dava Takip Komisyonumuz, bu kararı Nevzat boyutuyla istinaf edecektir.” ifadesini kullandı.
Eren, Güran ailesini karşılarına almak gibi bir niyetlerinin olmadığını belirterek, “Biz bu davada Türkiye’de bir daha çocukların bir daha katledilmemesi için hem soruşturma açısından hem kolluk açısından bütün eksiklikleri ortaya koyduk. İktidardan da TBMM’den de çocuk cinayetlerine dair, kadın cinayetlerine dair daha sağlıklı bir sistemi, daha sağlıklı bir politikaya ihtiyacımızın olduğunu da bu dava bizlere gösterdi. Ama bu davanın da farklı kazanımları da vardı. Hep şunu söyledik. Türkiye’de ilk defa bir baro, böylesine bir dava dosyasında müşteki oldu, suçtan zarar gören oldu. Ve bu tür dosyalarda hukuk örgütlerinin ve aynı zamanda soruşturma makamlarının ve yargı makamlarının bir arada maddi gerçeğin açığa çıkması için, hakikatlerin açığa çıkması için, birlikte çalışıyor olmasının ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu gördük.” şeklinde konuştu. “Hiçbir zaman aileyi karşımıza almadık ya da aileyi bir bütün olarak karşımıza almak gibi bir niyetimiz hiç olmadı. Biz kim katilse, kim buna sebep olduysa, kim birlikte hareket ettiyse ceza alsın diye bu dosyada Narin için yerimizi aldık.” diyerek sözlerini tamamladı. Ayrıca, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da Nevzat Bahtiyar ile ilgili verilen cezanın az bulunduğu gerekçesiyle, kararın istinafa götürüleceği öğrenildi.