
Mustafa Suphi Vakfı, Mustafa Suphi ve yoldaşlarının öldürüldüğü tarihin 103. yıl dönümünde Trabzon’da anma toplantısı düzenledi. Ayrıca Bursa’da da bir toplantı gerçekleştirildi.
Bursa’daki etkinlikte, günümüz sosyalist hareketlerin genellikle örgüt yapılanmasının dışında akademik kariyerli veya küçük burjuva aydınların sunumları üzerinden yön belirlemeye çalıştığı ve bu durumun sosyalist harekete alışkanlıklarını ve rehavetlerini taşıdığı belirtildi. Gerçek olanın, mücadele içinde teorik ve pratik olarak yetişen, sınıfın yetiştirdiği Marksist-Leninist aydınların günümüz devrimci mücadeleyi gerçek sınıf zeminine oturtabilmesi olduğu vurgulandı. Suphi ve Türkiye Komünist Partisi’nin 14 militanı, Ekim devriminin ateşleri içinden ülkelerine dönmüş ve emperyalist işgale karşı mücadele etmek için ülkelerine geri dönmüşlerdi. Bugün ülkemizde, eşit ulusların özgür, özerk ve demokratik bir toplum için mücadele çizgisinin, Mustafa Suphi’nin yolundan yürüyerek gerçekleşebileceği ifade edildi.
Trabzon’daki anmaya Trabzon Demokrasi Platformu bileşenlerinin önemli bir bölümü katıldı. Toplantıda, Trabzon’da katledilen Mustafa Suphi ve yoldaşlarının layıkıyla anılması gerektiği vurgulandı. Mustafa Suphi Vakfı YK Başkanı Kemal Atakan, konuşmasında TKP’nin kuruluşunu, Mustafa Suphi ve yoldaşlarının katledilmesini ve 1921 Anayasası’nın niteliğini değindi. Ayrıca, Mustafa Kemal öncülüğündeki burjuvazinin komünistlere, Kürtlere, Lazlara ve Alevilere karşı aldığı tavrı ve sonuçlarını değerlendirdi. Atakan, TKP’nin birinci programının bugün için hala geçerli olduğunu ve sınıfsal mücadele ile Kürt ulusal mücadelesinin birleşik devrimci mücadele ile sonuç alabileceğini belirtti.
Etkinliklerde sunumlar ve kültürel performanslar gerçekleştirildi ve görüş alışverişinde bulunuldu.