
Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’nün 17 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği viyadük yapımı çalışmaları sırasında kullanılan dinamitler nedeniyle Kulp ilçesine bağlı Taşköprü zarar görmüştür. Bu durum yolun ulaşıma kapanmasına sebep olmuştur. Mezopotamya Ekoloji Hareketi, tarihi köprünün zarar görmesine karşı bir açıklama yapmıştır.
Yapılan açıklamada, Silvan Barajı projesinin Kulp, Lice, Silvan ve Hazro bölgelerinde büyük bir yıkıma yol açtığı ve açmaya devam edeceği belirtilmiştir. Taşköprü’nün de bu baraj projesi nedeniyle zarar göreceği ifade edilmiştir. Barajın su tutmasıyla birlikte 50 yerleşim alanının sular altında kalacağı ve yüzyıllardır uygulanan göçertme politikasının bu bölgede uygulanacağı vurgulanmıştır.
Açıklamada, Kürt bölgesinde planlanan ve uygulanan projelerin tarım, enerji veya sulama gibi ranta hizmet etmek amacıyla gerçekleştirilmediği belirtilmiştir. Bu projelerin bir halkı kültüründen, dilinden, tarihinden ve toplumsallığından koparmak anlamına geldiği ifade edilmiştir. Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajı gibi Silvan Barajı’nın da binlerce insanın yerinden edilmesine neden olacağı belirtilmiştir. Taşköprü, doğal güzelliklerinin yanı sıra biyoçeşitlilik ve tarihi varlıklarıyla da önemli bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır.
Barajlarla birlikte güvenlik politikaları ve insansızlaştırma amacıyla gerçekleştirilen ekolojik yıkımların Kürdistan’da sistematik hale getirilmeye çalışıldığı belirtilmiştir. Taşköprü’de geçen yıl korucular gözetiminde ağaç kesimi başlamış ve şu anda barajla birlikte büyük bir ekosistem yok edilmektedir.
Açıklamanın sonunda, Amed Barosu Kent ve Çevre Komisyonu tarafından suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmiştir. Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak doğaya yönelik bu yok etme politikalarına karşı mücadele edeceklerini ifade etmişlerdir.