
MEHMET ŞİMŞEK’TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMALARI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’deki asgari ücretin dolar karşılığının yükseldiğini, istihdamda artışı, asgari ücretin enflasyonla yıllık büyümenin üzerinde kaldığını ve iş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payını paylaştı. Bakan Şimşek, “Çalışanlarımızın alım gücünün ve refahının kalıcı olarak artması için fiyat istikrarı ön koşuldur. Uyguladığımız programın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımıdır” dedi.
ASGARİ ÜCRETİN DOLAR KARŞILIĞI YÜKSELDİ
Bakan Şimşek, 2002 yılında 112 dolar olan asgari ücretin, ABD enflasyonuna göre günümüzdeki karşılığının 196 dolara ulaştığını belirtti. 2025 yılındaki güncel kurla asgari ücretin 620 doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, asgari ücretin dolar karşılığı, 2002 yılı seviyesinin 5,6 katına, ABD enflasyonuna göre düzeltilmiş hali ise 3,2 katına yükseldi.
ASGARİ ÜCRET GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE GÖRE YÜKSEK
Mevcut asgari ücret seviyesi, Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında daha yüksek.
İSTİHDAMDA ÖNEMLİ ARTIŞ
Bakan Mehmet Şimşek, “Hükümetlerimiz döneminde daima çalışanlarımızın yanında olduk” diyerek, 2005-2024 döneminde istihdamı 13,7 milyon kişi artırdıklarını, yıllık ortalama ise 680 bin ilave istihdam sağlandığını açıkladı. 2023 yılı Haziran ayından itibaren uygulanan programla istihdam artışı 1,4 milyona ulaştı.
ASGARİ ÜCRET ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIYOR
Bakan Şimşek, asgari ücretin enflasyonun üzerinde artış gösterdiğini belirtti. 2023 yılı enflasyon oranının yüzde 64,8, asgari ücret artışının ise yüzde 107,3 olduğunu ifade etti. 2024 yılı için enflasyon beklentisi yaklaşık yüzde 45 olurken, asgari ücretteki beklenti artışı yüzde 49,1 olarak öngörülüyor.
YILLIK BÜYÜME VE İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİ
2003-2024 döneminde yıllık ortalama büyüme yüzde 5,3 iken, asgari ücretteki reel artışın yüzde 5,6 gerçekleştiği kaydedildi. 2024 yılı üçüncü çeyreğinde iş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payı, tarihsel olarak en yüksek değer olan yüzde 37,6’ya ulaştı. Geçtiğimiz yıl içerisinde bu oran 6,1 puan arttı.