
Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, gençler arasında yaşanan yeni sağlık sorunları olan “teknoboyun” ve “teknoparmak” hastalıklarına dikkat çekerek, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu. Bu hastalıkların bilgisayar başında uzun süre oturmanın ve cep telefonu kullanmanın etkisiyle ortaya çıktığını belirtti.
Ulaşlı, teknoboyunun, uzun süre aynı pozisyonda durmanın ve cep telefonu kullanmanın neden olduğu bir duruş bozukluğu olduğunu açıkladı. Gençlerin yüzde 60-70’inde bu hastalığın görüldüğünü belirtirken, Z kuşağında boyun yapılarının değiştiğini ve öne doğru kaymış bir boyun görüntüsünün yaygın hale geldiğini vurguladı.
Hastalıkların yapısal değişikliklerinin 12 yaşından itibaren başladığını ve bu yaşlarda tedavi edilmesi durumunda düzelme sağlanabileceğini belirten Ulaşlı, uygun oturma pozisyonunun önemine dikkat çekti. Ayrıca, bilgisayar başında geçirilen sürenin sınırlanması, uygun klavye kullanımı, düşük ışıkta çalışma ve sık göz kırpmak gibi önlemlerin alınmasının bu hastalıkları yavaşlatabileceğini söyledi.
Ulaşlı, gençlerin sağlıklı bir omurga ve boyun yapısı için düzenli egzersiz yapmalarını, her 30 dakikada bir kalkıp 50 adım atmalarını ve fizik tedavi ile sağlanan iyilik halini kalıcı kılmak için egzersiz yapmalarını önerdi. Ayrıca, stresin bu hastalıklara yol açabileceğini ve stresle başa çıkmanın önemli olduğunu ifade etti.
Bu gelişmeler, teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı farkındalığı artırırken, gençler arasında bilinçli alışkanlıkların benimsenmesinin önemini vurguluyor.