
İTALYA’DAN DEEPSEEK HAMLESİ
İtalya’nın veri koruma otoritesi Garante, hafta başında ABD’li rakiplerinin hisse değerlerini sarsan düşük maliyetli Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek hakkında harekete geçti. Garante, DeepSeek’ten hangi kişisel verilerin, hangi kaynaklardan, hangi amaçlarla toplandığını ve bu verilerin Çin’de depolanıp depolanmadığını öğrenmek istiyor. Şu anda hamle yapan ilk ülke olan İtalya, bu konuda önemli bir adım atmış oldu.
ZAMAN KISITLAMASI VE GEÇMİŞTEKİ ÖRNEKLER
Garante tarafından yapılan açıklamada, DeepSeek ve onun bağlı şirketlerinin yanıt vermesi için 20 günü olduğu ifade edildi. Bu durum, Çinli startup’ı hedef alan ilk düzenleyici davranışlardan biri olarak kaydedildi. İtalya’daki Garante, yapay zeka kullanımı üzerine Avrupa’nın en etkin gözlemcilerinden biri. Daha önce, AB gizlilik kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla 2023 yılında Microsoft destekli ChatGPT’nin ülke içerisinde kullanımını kısa bir süreliğine yasaklamıştı.
MICROSOFT’UN ARAŞTIRMALARI
Bloomberg’te yayımlanan bir habere göre, Microsoft ve OpenAI, ChatGPT verilerinin DeepSeek ile bağlantılı bir grup tarafından izinsiz olarak elde edilip edilmediğini araştırıyor. Microsoft, OpenAI’ın en büyük yatırımcılarından biri konumunda. Bunun yanı sıra, DeepSeek’in piyasaya girişiyle OpenAI, ABD’de devlet kurumları için özel olarak tasarlanmış “ChatGPT Gov” adlı yeni yapay zeka sohbet robotunu duyurdu.
PİYASALARDAKİ DALGALANMALAR
Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek’in, OpenAI ve diğer rakiplerine kıyasla çok düşük maliyetli bir yapay zeka robotunu başarıyla çalıştırması Wall Street’te önemli bir etki yarattı. Yapay zeka altyapı yatırımlarına beklenildiği kadar para harcanmasına gerek olup olmadığına dair şüpheler, başta Nvidia olmak üzere teknoloji sektöründe faaliyet gösteren firmaların hisse değerlerinde dramatik düşüşlere yol açtı. Bu durum, teknoloji milyarderlerinin servetlerinde de bir günde büyük erimelerin yaşanmasına sebep oldu.