
İRAN’DA TESSETÜR YASASI TARTIŞILARI SÜRÜYOR
İran, yürürlüğe girecek olan ‘Tesettür Yasası’ ile yeniden gündeme geldi. Zorunlu başörtüsünü kapsayan bu yasa, bir süredir İran Meclisi ile Anayasayı Koruyucular Konseyi arasında ele alınıyor. “Tesettür Yasası” olarak adlandırılan, “aileyi desteklemek için iffet ve tesettür kültürünün teşviki” amacı taşıyan bu kanunun, 13 Aralık’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor ve bu durum ülkede tartışmalara neden oluyor.
PARA CEZALARI VE HAPİS HÜKÜMLERİ
Kanun, 72 maddeden oluşurken, yasaya uymayanlara para ve hapis cezaları uygulanacak. İhlal edenlere 71 dolardan yaklaşık 2 bin 350 dolara kadar değişen para cezaları verilecek. Ayrıca, para cezasını 10 gün içinde ödemeyenler, devlet daireleri ve bankalardan hizmet alamayacak, pasaport, araç ruhsatı ve ehliyet edinmeleri mümkün olmayacak.
REFORMİST KANATTE TEPKİLER YÜKSELİYOR
Tesettür Yasası ile ilgili ayrıntılar kamuoyuna yansımasının ardından reformist kanattan gelen tepkiler de artıyor. İran’ın eski Yol ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a yazdığı mektupta, bu yasayla birlikte Pezeşkiyan ile halkın karşı karşıya geleceğini ifade ederek Cumhurbaşkanı’ndan yasayı veto etmesini talep etti.
SOSYAL SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Reformist Cephesi Sözcüsü Cevad İmam ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımında, “Tesettür ve iffet yasasının tebliğini öncelemek yerine ülkeyle ilgilenin” diyerek ülkedeki sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekti.
GEÇEN YILKI GÖSTERİLERİN ETKİLERİ
Öte yandan, zorunlu başörtüsünü ihlal ettiği gerekçesiyle 13 Eylül 2022’de gözaltına alınan Mahsa Emini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösteriler yaklaşık 4 ay sürmüş ve 500’den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Olayların ardından, Tahran gibi büyük şehirlerde bazı kadınların kamuya açık alanlarda başörtüsüne uymadığı gözlemlendi. Bu durum, ülkede radikal muhafazakar siyasetçilerin tepkisini çekmiştir.