
İRAN’DA TESSETÜR YASASI TARTIŞMASI SÜRÜYOR
İran, ‘Tesettür Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle sarsılıyor. Zorunlu başörtüsünü içeren bu yasa, uzun bir süre boyunca İran Meclisi ile Anayasayı Koruyucular Konseyi arasında müzakere edildi. “Tesettür Yasası” olarak bilinen “aileyi desteklemek için iffet ve tesettür kültürünün teşviki” yasası, 13 Aralık’ta geçerli olmaya başlaması beklenirken, ülkede tartışmalar da başlamış durumda.
PARA CEZALARI VE HAPİS CEZALARI UYGULANACAK
72 maddeden oluşan kanun, para ve hapis cezasını içermektedir. Yasaya uymayanlar için uygulanan para cezaları, 71 dolar ile yaklaşık 2 bin 350 dolar arasında değişiyor. Ayrıca, para cezasını 10 gün içinde ödemeyenler ise devlet daireleri ve bankalardan hizmet alamayacak, ayrıca pasaport, araç ruhsatı ve ehliyet de alamayacaklar.
REFORMİSTLERDEN GÖSTERİLEN TEPKİLER
Tesettür Yasası’na yönelik tepkiler, reformist kesimden de gelmeye başladı. Hasan Ruhani’nın hükümetinde İran Yol ve Şehircilik Bakanı olan Abbas Ahundi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a yazdığı mektupta, bu yasa ile Pezeşkiyan ile halkın karşı karşıya geleceğini savundu ve Cumhurbaşkanı’ndan yasayı veto etmesini istedi.
SOSYAL SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Reformist Cephesi Sözcüsü Cevad İmam, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, ülkedeki sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, “Tesettür ve iffet yasasının tebliğini öncelemek yerine ülkeyle ilgilenin.” dedi.
GEÇMİŞTEKİ GÖSTERİLERİN ETKİLERİ
Diğer yandan, 13 Eylül 2022’de zorunlu başörtüsü kuralını ihlal gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Emini’nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar yaklaşık 4 ay boyunca devam etti ve 500’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Olayların ardından, Tahran gibi büyük şehirlerde bazı kadınların kamuya açık alanlarda başörtüsüne uymadığı gözlemlendi. Bu durum, radikal muhafazakar siyasetçilerin tepkisine yol açtı.