
7 Ekim 2023 tarihinde başlayan çatışmalar, İsrail ordusunun Gazze’ye kara operasyonuyla birlikte ağır kayıplara yol açtı. 30 Ocak’ta açıklanan son bilgilere göre, İsrail-Filistin savaşı sonucunda en az 26 bin 751 Filistinli hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla Filistinli yerlerinden edildi. Gazze’deki hastaneler ve okullar bombalandı ve yerleşim yerleri tamamen yok edildi.
Bu çatışmalar devam ederken, bölgedeki savaş hali de yayıldı. Yemen’de Husilerin ticari gemilere el koyması, Lübnan’dan İsrail’e roketli saldırılar ve İran’a yönelik saldırılar, bölgesel bir savaşın işaretlerini verdi. Husiler, 31 Ekim 2023 tarihinde Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koydu ve bazı gemilere füzelerle saldırılar düzenlendi. Bu saldırılar Yemen’i ilk hedef haline getirdi. ABD, deniz ticaret güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023 tarihinde “Refah Muhafızı Operasyonu” adı altında çok uluslu bir filo oluşturdu. ABD ve İngiltere öncülüğünde Yemen’deki Husi kontrolü altındaki bölgelere hava saldırıları düzenlenirken, Yemen, 2 Şubat’ta İsrail’in Eilat bölgesine çok sayıda balistik füzeyle saldırı düzenledi. ABD ise en son olarak 4 Şubat’ta Yemen’in 13 bölgesinde 36 Husi hedefine hava saldırısı düzenledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Yemen saldırılarıyla ilgili yaptığı bir açıklamada, İran’a da açık bir mesaj gönderildiğini belirtti. Bu durum İran’ı yeni bir hedef haline getirdi. Benzin istasyonlarına yapılan bir siber saldırının yanı sıra, İran Devrim Muhafızları komutanlarından Seyid Razi Musavi Suriye’deki bir hava saldırısında öldürüldü. 4 Ocak’ta eski Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü anmasında düzenlenen bombalı saldırıda da 103 kişi hayatını kaybetti. Bu sürecin ardından İran’a yönelik saldırılar Irak ve Suriye’deki güçleri hedef aldı.
İsrail, 4 Ocak’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şii milis gücü Nuceba Hareketi’nin liderlerinden Ebu Takva es-Saidi’ye SİHA saldırısı düzenledi. Son 10 günde Yemen, Irak, Suriye ve Lübnan’da birçok hedefe saldırı düzenlendi. Bu saldırılardan birinde Hamas’ın siyasi liderlerinden Salih el-Aruri ve beraberindeki heyet Beyrut’ta hedef alındı ve öldürüldü. İran ise 15 Ocak gecesi Irak ve Suriye’ye, 16 Ocak gecesi de Pakistan’a hava saldırıları düzenledi. Hewlêr’de yapılan saldırıda 10 balistik füzeyle 8 sivil yerleşim yeri hedef alınırken, Pakistan’da da birçok hedefe saldırı düzenlendi. Pakistan ise bunun karşılığında 17 Ocak’ta İran’ın Sistan-Belucistan bölgesindeki terör hedeflerine saldırı düzenledi.
Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın açıklamalarının ardından İsrail, İran’a bağlı güçleri hedef aldı. Suriye’nin Şam şehrindeki resmi kurumlar, büyükelçilikler ve lüks restoranların bulunduğu Mezze semtine hava saldırısı düzenlendi. Bu saldırıda İran’ın Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Sadık Omidzade ve diğer bazı subaylar öldürüldü.
ABD’nin Ürdün’deki Kule 22 üssüne düzenlenen İHA saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden, İran’a misilleme yapacaklarını açıkladı. İsrail de Suriye’nin Deyrizor kentinde İran destekli gruplara ait hedeflere saldırı düzenledi. Bu saldırıda Sayid Alidadi gibi Devrim Muhafızları komutanları öldürüldü. Ardından ABD ordusu, Irak ve Suriye’deki hedeflere hava saldırısı düzenledi ve bu saldırılarda siviller de dahil olmak üzere 16 kişi hayatını kaybetti.
Filistin-İsrail çatışmalarının yanı sıra ABD-İran ilişkileri de gerildi ve Ortadoğu’da savaşın daha da yayılacağı sinyalleri verildi. Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye’deki İran destekli gruplara yönelik düzenlenen saldırılar, Pakistan’ın saldırısı ile birlikte İran’ın doğrudan hedef alınabileceğini gösterdi. Bölgedeki gerilim devam ederken, İran’ın “cevap hakkını saklı tuttuklarını” belirtmesi, gerilimin daha da derinleşeceği şeklinde yorumlandı.