Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, Türkiye’de her 5 kişiden 1’inin sağlık okuryazarlığında yetersizlik olduğunu gösteren veriler doğrultusunda, doğru bilgilerin topluma ulaşmasını amaçlayan uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, hem yerli hem yabancı uzmanların katılımıyla önemli tartışmalar yapıldı. Konferansın açılışında söz alan Sabri Ülker Vakfı Başkanı Dr. Talat İçöz, gıdalar ve beslenmeye olan ilginin arttığını ancak bilgi sahibi olmadan yapılan açıklamaların kamuoyunda kafa karışıklığına ve bilgi kirliliğine yol açtığını ifade etti. İçöz, “Dengeli beslenme ve gıdaya ilişkin güvenilir bilgiyi topluma ulaştırmayı en önemli sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu alanda atılacak adımların toplum refahına katkı sunacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
SAĞLIK OKURYAZARLIĞI VERİLERİ
Geçen yıl Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını paylaşan İçöz, Türkiye’de beslenme, sağlık ve gıda okuryazarlığı seviyesinin diğer ülkelere göre oldukça düşük olduğunu belirtti. İçöz, “15’inci yılımızda beşinci kez düzenlediğimiz Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı’nı bilgi kirliliğiyle mücadele ve beslenme bilincini artırmaya dönük en önemli etkinliğimiz olarak konumlandırdık.” dedi. Konferansın, gıda okuryazarlığını yükseltme ve bilgi kirliliğini azaltma amacıyla yapıldığını vurgulayan İçöz, bu alandaki bilgi birikiminin toplumun bilinçli tercihler yapmasına katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi.
TÜRKİYE’DE YETERSİZ OKURYAZARLIK ORANI
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türkiye’de Sağlık Okur Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörleri Araştırması”na göre, Türkiye nüfusunun yüzde 21’i yetersiz sağlık okuryazarlığına sahipken, yüzde 33’ü sorunlu-sınırlı, yüzde 34’ü yeterli ve yüzde 12’si ise mükemmel seviyededir. Bu veriler, her 5 kişiden 1’inin sağlıkla ilgili bilgileri anlama kapasitesinin kısıtlı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda Sabri Ülker Vakfı ile Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) iş birliğinde gerçekleştirilen başka bir araştırmada, gıda okuryazarlığı ile ilgili çarpıcı bulgular elde edildi. Araştırma, tüketicilerin sağlıklı beslenme ve bilimsel bilgiyi değerlendirme konularında ciddi kafa karışıklığı yaşadığını ortaya koymakla kalmayıp, bilgi kirliliğinin de halk sağlığı problemi haline geldiğini gösteriyor.
KAVRAM YANILGILARI ÜZERİNE TARTIŞMALAR
Organizasyon, bu tespitler doğrultusunda belirlenen başlıklarla zenginleştirildi. Konferansta Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu üyeleri, sağlık okuryazarlığını artırma ve yanlış bilgilerle mücadele konularında halk sağlığı açısından önemli noktalara değindi. Gıda ve beslenme konusundaki kavram yanılgıları, dijital çağın oluşturduğu psikolojik tuzaklar ve çocukluk dönemi hatalı öğrenmelerinin etkileri üzerine tartışmalar yapıldı. Konuşmacılar, sağlıklı nesillerin yetişmesi için eğitimde öğretmenlerin rolünün altını çizdi.
Konferansın kapanışında, okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerine yönelik düzenlenen “Sınıf İçinde Gıda Okuryazarlığı İyi Uygulama Yarışması”nın ödül töreni gerçekleştirildi. Öğrencilerinin gıda ve beslenme okuryazarlığı konusundaki farkındalığını artıran üç öğretmene, geliştirdikleri yaratıcı ve sürdürülebilir sınıf uygulamaları için ödülleri takdim edildi.