
GSS PRİM BORÇLARINA YENİ DÜZENLEME
1 Ocak 2015 tarihi öncesinde ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçildi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık durumlarında verilecek ödeneklerin hesaplaması için esas alınacak günlük kazanç; iş kazası veya doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık durumunda ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 12 aydaki verilerle belirleniyor. İş kazası ve meslek hastalığı durumunda bağlanacak gelirin hesabında ise son 3 ayda hesaplanan prime esas kazançlar toplamı, bu kazançlara dayanan prim ödeme gün sayısına bölünerek günlük kazanç belirleniyor.
GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ SINIRI
Ancak, önceki 12 ay içinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş kişiler için geçici iş göremezlik ödeneğine temel alınacak günlük kazanç tutarı, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının 2 katını aşamayacak. GSS prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik olarak, kamuya olan borç yüklerini azaltmak ve sağlık hizmetlerine erişimlerini artırmak amacıyla bu düzenleme yapıldı. Söz konusu hükme göre, 1 Ocak 2015 öncesindeki ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsil edilmesi bırakılacak. Hükmün yayımlandığı tarihe kadar bu süreler için ödenmiş primler ise iade ve mahsup edilmeyecek.
EK ÖDEME TARİHİ UZATILDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, ÖSYM Başkanlığında soru hazırlamak için görevlendirilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli öğretmenlere yapılan aylık ek ödemenin tarihi 31 Aralık 2026’ya uzatıldı.