
Tigris Gazetesi Haber Yayın Koordinatörü ve yazarı Naci Sapan’ın, “Kayyumlar, kayyumcuklar!” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya gazeteci Sapan, avukatı Sertaç Eke ve müşteki Şefik Çelik’in avukatı Merve Kübra Çelik katıldı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) de duruşmayı izledi.
Savcı, Sapan’ın “hakaret” suçundan cezalandırılması yönündeki mütalaasını tekrar etti.
“GAZETECİLİK YAPTIM”
Esasa karşı savunma yapan Sapan, daha önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, “Söyleyeceğim bir şey yok. Gazetecilik yaptım. Kamu yararı için gazetecilik görevimi yaptım. Hakaret veya iftira gibi bir kastım yoktu. Bu görevimi yaparken, bu görevi yaptığım için böyle bir cezanın verilmesi benim için onurdur” dedi. Sapan, beraatını talep etti.
Avukat Sertaç Eke ise, günümüzde en çok kamu kurumlarından yapılan yolsuzlukların tartışıldığını belirterek, bu yolsuzluklar nedeniyle oluşan kamu zararının gazeteciler tarafından kamuoyuna taşındığını kaydetti. Bu davanın ifade ve basın özgürlüğünü tartışmalı bir noktaya getirdiğini belirten Eke, “Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle açılan davalar, gazeteciler üzerinde caydırıcı etki yaratıyor. Gazetecilerin bu davaların gündeme getirmekten çekiniyor ve kendisine otosansür uyguluyor” şeklinde konuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğü noktasında verdiği kararları mahkemeye sunan Eke, müvekkilin dava konusu haberde ifade ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, beraatını istedi.
Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme, Sapan’ın hakkında 9 bin 440 TL adli para cezası vererek, cezayı erteledi.
DAVA HAKKINDA
Naci Sapan, Amed Büyükşehir Belediyesi’nin kayyım yönetiminde olduğu dönemde 29 Mart 2023’te “Kayyumlar, kayyumcuklar!” başlıklı bir köşe yazısı yayımladı. Yazıda, 800 milyon TL değerindeki bir arsa ihalesinde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları gündeme getirildi.
Bu yazının ardından ihaleyi yürüten komisyon üyeleri ve dönemin Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Sapan hakkında şikayetçi oldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sapan hakkında “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret etme” suçlamasıyla iddianame hazırladı.
Davanın basit yargılama usulüyle görülmesine karar verildi ve Sapan’a 135 gün adli para cezası verildi. Mahkeme, bu cezayı 2 bin 700 TL para cezasına çevirdi ve Sapan’ın 5 yıl denetime tabi tutulmasına karar verdi. Sapan’ın avukatının itirazı üzerine dava duruşmalı olarak yeniden görülüyor.
MA