
FRANSA’DA SİYASİ KRİZ DERİNLEŞİYOR
Fransa, son zamanlarda çarpıcı siyasi krizlerle karşı karşıya kalıyor. Ulusal Meclis’te gerçekleştirilen oylamada Merkez Sağ Azınlık Hükümeti, 574’e karşı 331 oyla güven oyu alamadı. Bu durum sonucunda Başbakan Michel Barnier liderliğindeki hükümet geçersiz kılındı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki hükümet krizi ve Barnier hükümetinin istifasını kabul ettikten sonra ilk defa kamuoyuna konuştu. Halka seslenen Macron, “Bugün kendisine istifasını takdim eden Barnier’ye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.”
YENİ SİYASİ YAPILANMA GEREKİYOR
Macron, Barnier hükümetinin düşmesiyle ilgili süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. 30 Haziran-7 Temmuz’daki Meclis feshiyle erken genel seçime gitme kararını bir kez daha savundu. Seçimlerin ardından Meclis’teki herhangi bir siyasi oluşumun tek başına çoğunluğu elde edemediğini belirten Macron, bu durumun “yeni bir siyasi yapılanmayı” zorunlu kıldığını ifade etti. Seçimlerin meydana getirdiği parçalı Meclis tablosu karşısında, “en kapsamlı çoğunluğu” etrafında toplama ihtimali olan Barnier’yi başbakan olarak atadığını söyledi. Barnier’nin Meclis’teki tüm siyasi partilere karşı uzlaşı sağlayarak taviz verdiğini belirtti.
Macron, muhalefetin tek amacının ülkeyi erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine götürmek olduğunu savunarak, kendisine yöneltilen istifa çağrılarına olumsuz yanıt verdi. “Demokratik bir şekilde bana verdiğiniz görev 5 yıllık bir görev ve sonuna kadar da bu görevi eksiksiz olarak yerine getireceğim,” diyerek görevden istifa etmeyeceğini vurguladı. Fransa’da bütçe görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması nedeniyle hükümetin düştüğü ve yıl sonuna kadar yeni hükümetin bütçe hazırlaması gerektiğini ifade eden Macron, aralık ortasında 2025 bütçesinin bir kısmını geçirmek için “özel yasa tasarısının” Meclis’e sunulacağını duyurdu. Ayrıca, gelecekte yeni bir başbakan atayacağını belirterek, “Bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor,” ifadesini kullandı.
1962’DEN SONRA İLK HÜKÜMET DÜŞÜŞÜ
Muhalefet, 7 Temmuz’da gerçekleşen erken genel seçimlerin ardından Macron tarafından başbakan olarak atanan Michel Barnier’in merkez sağcı azınlık hükümetine karşı Meclis’te gensoru önergesi vermiş ve bu önerge önceki gün yapılan oylamada kabul edilmişti. Yeni Halk Cephesi ittifakı ve aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin destek verdiği gensoru önergesi, 331 vekilin oyu ile geçerli hale geldi. 5. Cumhuriyet’te birçok kez hükümete karşı gensoru önergelere verilse de, 1962’den bu yana ilk defa böyle bir önerge için yeterli çoğunluğa ulaşıldı ve sadece 3 ay görevde kalan Barnier hükümeti düştü. Barnier ve hükümeti, yeni hükümet kurulana kadar görevde kalarak rutin işlerin aksamasını sağlamaya devam edecek. Ayrıca düşen hükümet nedeniyle henüz Meclis’ten geçirilemeyen 2025 yılı bütçesinin onaylanma durumu belirsizliğini koruyor.