
Küresel ısınmanın etkisiyle kış mevsimi daha ılıman geçtiği için flamingoların geleneksel göç dönemleri etkilendi. Her yıl binlerce flamingo, Van Gölü Havzası’nda konaklamak için İran’ın Urmiye Gölü’nden gelirdi, ancak bu yıl geri dönmediler. Flamingolar, hala Gevaş’ın Göründü mevkisinde bulunuyor. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, flamingoların iklim değişikliği nedeniyle göç etmediğini belirtti ve bu flamingoların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kışı geçirdiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Lokman Aslan, flamingoların her yıl nisan ayında bölgeye geldiğini, ancak son yıllarda iklim değişikliklerinin etkisiyle kasım ayında göç etmediklerini açıkladı. Urmiye Gölü’nün iklim değişikliği nedeniyle kuruması, flamingoların üreme alanlarını tehdit ediyor. Bu durum, flamingoların yeni üreme alanları aramak için arayış içine girebileceğini ve Van Gölü Havzası’nda üreyebileceklerini söyledi.
Bölgede bulunan 180 flamingoyu korumak için ekipler, avcıların bu alanlara girmemeleri konusunda uyarıda bulundu ve halkı da kuşları rahatsız etmemeleri konusunda uyardı. Doğal yaşamın korunması ve flamingoların rahatça kışlaması için alınan önlemler, bölgedeki ekosistemin dengesini sürdürmeyi hedefliyor.
Küresel ısınmanın etkisiyle doğal göç alışkanlıklarının değiştiği ve iklim değişikliklerinin kuş türlerini etkilediği bir dönemde, flamingoların alışılmış göç rotalarını değiştirmesi, iklim değişikliğinin doğadaki etkilerini bir kez daha gösteriyor. Flamingoların bu bölgede kışlamaya devam etmesi, iklim değişikliğinin hayvan davranışları üzerindeki etkilerini anlamak açısından önemli bir gözlem sunuyor.