
Rize’nin Çamlıhemşin ve Ardeşen ilçelerinde, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından açılması planlanan 2 farklı taş ocağı kırma eleme tesisi ve mekanik plent tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Bu tesislerde işlenecek taşlar, Çamlıhemşin-Ayder yolunun bakımı için kullanılacak. Ancak Fırtına Deresi ve Hala Deresi üzerinde yer alan tesisler, çevresel etkilere neden olabileceği endişesiyle tartışmalara yol açıyor.
Çamlıhemşin ilçesi Aşağı Şimşirli Köyü’nde planlanan tesisler, 66 bin 579 metrekarelik bir alana kurulacak ve bu alan Orman Alanı olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca proje alanında tarım alanları ve Kavron (Hala) Deresi de bulunuyor. Tesisin bulunduğu alan, Kaçkar Devlet Avlağı içinde yer almakta ve Çamlıhemşin Kaçkar Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca alan, Doğal Sit Alanı olarak belirlenmiş durumda.
Ardeşen ilçesi Köprüköy Köyü’nde ise aynı amaçla kurulması planlanan tesisler, 80 bin 512 metrekarelik bir alanda yer alacak. Bu alan da Ordu-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Orman Alanı ve Doğal Sit Alanı olarak belirlenmiş durumda. Tesisin hemen yanından ise Fırtına Deresi geçmektedir. Bu projelerin çevreye olan olası etkileri ve koruma önlemleri üzerinde detaylı bir şekilde durulması gerekmektedir.