
Türkiye ve bağlı paramiliter grupların 18 Mart 2018 tarihinden bu yana kontrol ettikleri Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn kentinde yaşanan ihlaller devam ediyor. 6 yıl süresince, kentin demografisi büyük ölçüde değiştirildi. Kürtler göç etmeye zorlandı ve yerlerine Arap ve Türkmenler yerleştirildi. Kentin kaynakları Türkiye’deki şirketlere devredildi. İnsan kaçırma, tecavüz, cinayet, fidye ve işkence gibi insanlık suçları da dur durak bilmeden devam etti.
Efrîn İnsan Hakları Örgütü Eşsözcüsü İbrahim Şêxo, sadece Şubat ayında birçok ihlalin yaşandığını belirtti. Şêxo, Türkiye’nin Şerewa’ya yönelik saldırılarında 4 kişinin öldüğünü ve Efrîn genelinde biri çocuk, altısı kadın olmak üzere toplam 27 kişinin kaçırıldığını açıkladı.
Şêxo ayrıca, Şubat ayında 600 meyve ağacı ve 200 zeytin ağacının kesildiğini ve bu ağaçların odun ticaretinde kullanıldığını söyledi. 27 kişinin fidye karşılığında serbest bırakıldığını ancak kaçırılanların durumu hakkında bilgi olmadığını ifade etti.
Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırılarının sürdüğünü vurgulayan Şêxo, doğanın talan edildiğini ve 500 binden fazla zeytin ağacının kesildiğini belirtti. Binlerce ağaç kesilerek odunların Türkiye’ye götürüldüğünü ifade etti.
Efrîn’de demografinin büyük ölçüde değiştiğini belirten Şêxo, 6 yılda yüzde 90’ı Kürt olan nüfusun büyük bir kısmının göç etmek zorunda kaldığını ve yerlerine Araplar, Türkmenler ve Filistinli ailelerin yerleştirildiğini söyledi. Şêxo, sadece 150 bin Kürt’ün Efrîn’de kaldığını belirtti.
Cindirês ilçesinde yaşanan depremler sonucu evsiz kalan yurttaşların göç ettiğini ifade eden Şêxo, yüzlerce kişinin evsiz kaldığını ve yardım malzemelerine el konulduğunu aktardı. Cindirês halkına yapılan yardımların Araplara dağıtıldığını ve evsiz kalan yurttaşların göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Maalesef, Cindirês viran bir halde kaldı ve yıkılan evlerin enkazlarından çıkan demirlerin çeteler tarafından gasp edildiğini söyledi.