
DAĞITIM ARAÇLARININ TANIMLANMASINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili sistem ekipmanının temin ve ihale süreci hakkında bilgi verdi. Yapılan açıklamada, UTTS çerçevesinde herhangi bir yazılım süreci, veri depolama hizmeti veya donanım temininin İsrailli ya da Kanadalı bir firmadan temin edilmediği vurgulanarak, bu konudaki iddiaların asılsız olduğu ifade edildi. Kamuoyuna yönelik yapılan bilgilendirmede, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğümüz tarafından daha önce defalarca duyuru ve bilgilendirmeler yapılmış olmasına rağmen, bazı çevrelerce ısrarla asılsız iddiaların gündeme getirilmeye devam edildiği görülmektedir” denildi.
KAMU GELİRLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE
Açıklamada, Genel Müdürlüğün kayıt dışı ekonomi ile mücadele eden köklü bir kuruluş olduğu belirtildi. Bu kuruluşun, yüksek teknoloji ürünü sistemlerle ülke kamu gelirlerine önemli katkılar sağladığı ifade edildi. Ayrıca, akaryakıt sektöründe yaşanan vergi kayıplarına da dikkat çekildi. Her yıl, akaryakıt sektöründe usulsüz fiş ve fatura düzenlenmesi nedeniyle milyarlarca lira vergi kaybı oluştuğu vurgulandı. Akaryakıt istasyonlarında, plaka bilgileri elle girildiği için usulsüzlüklerin yaşandığı ve bunun UTTS ile önleneceği ifade edildi.
SİSTEM GÜÇLENİYOR
UTTS projesinin hayata geçtiği süre içerisinde 1500’den fazla Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montaj firması ve 4000’den fazla eğitim almış teknisyenlerin, ülke genelinde araçlara TTB montajı için çalışmalara devam ettiği aktarıldı. Şu an itibarıyla sipariş verilen TTB sayısının 1,1 milyon olduğu, UTTS’ye kayıtlı akaryakıt istasyonu sayısının ise 4.000 düzeyinde olduğu belirtildi. Ayrıca, tüm sistemin yerli yazılımlarla programlandığı kaydedildi.
IHALE SÜRECİ VE YERLİ ÜRETİM
UTTS projesinin ilerlemesi için 10 Kasım 2023’te Kamu İhale Kanunu’na uygun açık bir ihale gerçekleştirilmiş, benzer teknolojileri geliştiren 6 firma ihaleye katılmıştır. Bu süreç sonunda en rekabetçi teklifi veren firma ile gerekli sözleşme imzalanmıştır. UTTS projesinde herhangi bir alım garantisi verilmezken, finansmanın yüklenici tarafından karşılandığı ifade edildi. Genel Müdürlüğün, akaryakıt istasyonu donanımları için yerli firmaları yetkilendirerek bu alanda rekabetçilik sağladığı belirtildi.
GÜVENLİ VE YERLİ TEKNOLOJİ
UTTS çerçevesinde kullanılan çiplerin güvenli bir şekilde tasarlandığı ve Türkiye’de kullanılan sistemlerle uyumlu olduğu aktarıldı. Gerçeği yansıtmayan iddialara karşı, UTTS teknolojisinin %100 güvenli olduğu ve Türk mühendisleri tarafından geliştirildiği ifade edildi. Ayrıca, akaryakıt istasyonu mükelleflerinin yeni sistem için gerekli başvuru ve montaj işlemlerini 31 Ocak 2025 tarihine kadar gerçekleştirmeleri gerektiği hatırlatıldı. Genel Müdürlük, kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatmaya devam edeceğine dair söz verdi.