
Türkiye’deki çiftçiler, yüksek tarımsal girdi maliyetleri ile mücadele ederek bu yıl hasat dönemine başlıyor. Su krizi, kuraklık ve dövizdeki sürekli yükseliş gibi faktörler nedeniyle maliyetler artarken, çiftçiler üretimden kopma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Son bir yıl içinde mazot fiyatları yüzde 105, gübre fiyatları ise ortalama yüzde 30 oranında arttı. Bu artışlarla birlikte çiftçiler, ürünlerini istedikleri fiyattan satamamak gibi bir sorunla da karşı karşıya kalıyor.
Diyarbakır’da düzenlenen 15. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı, çiftçilerin zorlu durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Fuarda özellikle Diyarbakır ve Mardin’den gelen çiftçiler, yüksek fiyatlar nedeniyle zirai ilaç ve aletlere bakmakla yetinmek zorunda kaldılar.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Genel Başkanı Serap Baysal, çiftçilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. Baysal, çiftçilerin maliyetleri karşılayamadığını ve üretimden uzaklaştığını belirtirken, çiftçilerin ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Türkiye’de hala kapsamlı bir tarım politikasının olmadığını vurgulayan Baysal, çözüm olarak sunulan tanzim satış çadırları gibi uygulamaların yetersiz olduğunu belirtti. Baysal’a göre, çiftçileri desteklemeyen bu politikalar, çiftçilerin borçlanmasına ve üretimden vazgeçmesine neden oluyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısında yaşanan düşüşün de altını çizen Baysal, çiftçiliğin giderek başka çare kalmayan insanların tercih ettiği bir sektör haline geldiğini ifade etti. Baysal, çiftçiler için daha adil ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtirken, agroekolojik üretim sürecine geçilmesi, kooperatifçilik yönteminin benimsenmesi ve üreticilere alım garantisi verilmesi gibi önerilerde bulundu.