
GÜVEN OYU ALAMAYAN HÜKÜMET DÜŞTÜ
Fransa’da güvenoyu alamayan Başbakan Michel Barnier’nin merkez sağ azınlık hükümeti, 3 aylık görev süresinin ardından sona erdi. Ülkede sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi ve destekçileri, hükümet aleyhine iki farklı gensoru önergesi sundu ve bu önergeler Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda tartışıldı. Böylece 5. Cumhuriyet dönemi tarihinin en kısa süreli hükümeti olan Barnier hükümeti, düşmüş oldu.
HÜKÜMETİN BÜTÇESİ REDDEDİLDİ
Ulusal Meclis’te yapılan oylamada, solcu ittifak tarafından sunulan gensoru önergesine 331 milletvekili destek verdi. Gerekli olan 288 oya ulaşarak gensoru önergesi kabul edildi. Bu durumla birlikte hükümetin 2025 sağlık sigortası bütçesi Meclis tarafından reddedilmiş oldu. En son 1962’de bir hükümetin düşmesiyle yaşanan bu durum, Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’ün Meclis’i feshetmesiyle sonuçlanmıştı. Anayasa çerçevesinde Meclis’i feshetme hakkını daha önce kullanan Macron ise, yeniden erken seçim kararı alamayacak ve muhalefet Cumhurbaşkanı Macron’un istifasını talep ediyor.
MACRON’UN YENİ BAŞBAKAN ATAMA PLANLARI
Solcu Eric Coquerel, hükümetin düşüşü öncesinde yüksek bir gerilim yaşandığını belirtti. Oylama öncesinde konuşan bazı siyasi figürlere ıslıklar ve yuhalamalar eşlik etti. Ulusal basında çıkan haberlere göre, Suudi Arabistan’daki temaslarının ardından dönen Cumhurbaşkanı Macron, “24 saat içinde Barnier’nin yerine başbakan atamak istediğini” ifade etti.
BARNIER’DEN GESTORUYA CEVAP
Başbakan Barnier ise, hükümet adına yaptığı açıklamada zamanın doğruluk ve sorumluluk zamanı olduğunu belirtti. “(2025 Bütçe tasarısı) Mükemmel değildi, başta her şeyi iyi yapmadığımızı kabul ediyorum” diyen Barnier, bu bütçenin sadece 15 günde hazırlandığını aktardı. Barnier, Meclis’teki siyasi grupların bütçeye yapılan eklemelerle “daha iyi bir hale getirdiğini” kaydetti ve düşüşün ülke için zorlayıcı sonuçları olacağını vurguladı.
SOL İTTİFAK MUHALAFETİ
Ulusal Meclis Finans Komisyonu Başkanı Eric Coquerel, Barnier hükümetinin sosyal politikalar konusunda yeterli cesareti gösteremediğini belirtti. Coquerel, “Bugün Fransa’da tarih yazdıklarını” ifade ederek, Emmanuel Macron’u bu durumdan sorumlu tuttu. Görevdeki hükümetin halk tarafından desteklenmediğini vurgulayan Coquerel, “Aşırı sağ ile uzlaştınız ama bu düşüşünüzü engellemedi” dedi.
LE PEN’DEN ELEŞTİRİLER
RN Grup Başkanvekili Marine Le Pen ise, Barnier hükümetinin açıklamalarını eleştirdi. Le Pen, “Gensoruyu önleyecek en ufak bir taviz vermediniz” diyerek, Barnier’i kişisel çıkarlar peşinde koşmakla suçladı. Le Pen, hükümetin karşılaştığı sorunlar ve uygulamaları hakkında sert eleştirilerde bulundu.
SOSYALİST PARTİ’NDEN TALEPLER
Sosyalist Partisi (PS) Grup Başkanvekili Boris Vallaud, Barnier hükümetinin kuruluş aşamasında diğer gruplarla uzlaşı içinde olmak üzere söz verdiğini ancak bu sözün tutulmadığını savundu. Vallaud, “Bu gensoru önergesi, öncelikle sizin başarısızlığınız, Michel Barnier’nin başarısızlığıdır” dedi. Ayrıca gensoru önergesinin sosyalistlerin hükümeti bulma konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini anlattığını belirtti.
HÜKÜMETİN DÖNEMİ KISALDI
Barnier hükümeti, yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirilen erken genel seçimlerden sonra kurulmuştu. Ancak aşırı sağcıların ve solcuların birlikte hareket ettiği bir ortamda, uzlaşı sağlama umutları kısa sürdü. Hükümet, 2025 Bütçe tasarısı konusundaki anlaşmazlık sebebiyle gensoru önergesiyle karşı karşıya kalmıştı. Fransa’nın kamu borçları durumu da bu süreci etkileyen başka bir faktör olarak öne çıkıyor.