
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 6 Şubat depreminin yıldönümü dolayısıyla Amed Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele ev sahipliği yaptı. Panele birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı ve “Unutmayacağız, unutturmayacağız. Affetmeyeceğiz” yazılı bir pankart açıldı. Panelin ikinci oturumunda, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Murat Demir ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Dr. Şefik İmamoğlu, “6 Şubat 2023 depreminde yapılarda oluşan hasarlar, nedenler, alınabilecek önlemler ve dayanıklı kentleşme” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Murat Demir, yapıların uygun şekilde inşa edildiğinde yıkılmadığını belirtti ve örgütlü bireylerin daha güvenli kentler için mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Amed genelinde 28 bin ailenin barınma sorunu yaşadığını söyleyen Demir, bu sorunun siyasi kararlardan kaynaklandığını ifade etti.
Dr. Şefik İmamoğlu ise, önceden alınan önlemlerin önemine dikkat çekti ve geçmiş depremleri anlatarak deprem oluşum süreçlerini slayt sunumuyla açıkladı.
Üçüncü oturumda, “Deprem ve temel haklara erişim” konusu tartışıldı. Rosa Kadın Derneği üyesi Berfin Polat Atuğ ve ÇocukÇA Derneği’nden Ramazan Alkan, konuşmacı olarak katıldı. Atuğ, depremde kadınların yaşadığı zorlukları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin etkilerini anlattı. Alkan ise, deprem sırasında çocuklar için yürütülen çalışmalara değindi.
Son oturumda ise, “İnsan hakları perspektifinden deprem ve göç” konusu ele alındı. Amed Barosu Başkan Yardımcısı avukat Mehdi Özdemir ve Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği (GÖÇDER) Eşbaşkanı Serdar Bayram, konuşmacı olarak katıldı. Özdemir, depremde en temel hakların ihlal edildiğini ve devlet kurumlarının sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. Bayram ise, depremin neden olduğu sorunların hala devam ettiğini ve öz güçleriyle topluma cevap verebilmeleri gerektiğini söyledi.
Panel, konuşmaların ardından sona erdi.