
Adıyaman (Semsûr) Emek ve Demokrasi Platformu, “Umut ve dayanışma ile kentlerimizi yeniden inşa edeceğiz” başlıklı bir panel düzenledi. Panel, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2 oturum halinde gerçekleştirildi. Panele Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban ve yöneticileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ve yöneticileri, Urfa (Riha) ve Antep (Dîlok) Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ve diğer demokratik kitle örgütleri katıldı. Panel, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar adına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından deprem süreci ve gönüllü faaliyetleri içeren bir sinevizyon gösterisi yapıldı.
Panelin moderatörlüğünü Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun yaparken, KESK Eş Genel Başkanı Koçak, “Deprem ve kamusal hizmetler” konusunda konuştu. Koçak, 6 Şubat depreminde hem bir vatandaş hem de bir sendika temsilcisi olarak yaşadıklarını aktardı ve devletin engelleyici bir süreç yaşattığını belirtti.
Ardından Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, “Deprem ve sağlık organizasyonu” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Fincancı, depremden sonra her 3 kişiden birinin evsiz kaldığını ifade etti ve Adıyaman’ın en çok etkilenen kentlerden biri olduğunu söyledi. Fincancı, Adıyaman’da hava kirliliğinin ortalama değerlerin 3 katı olduğunu belirterek, birçok insanın sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve sağlık merkezlerinin çoğunun yıkıldığını dile getirdi.
Ardından Adıyaman Barosu Başkanı Doğan, “Depremde Hukuksal Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir konuşma yaptı. Doğan, deprem sürecinde yaşanan davaların cezasızlık politikasının bir örneği olduğunu belirtti ve bu durumla mücadele etmek gerektiğini vurguladı.
İHD Eşbaşkanı Küçükbalaban, deprem sürecinde iktidarın ve devlet kurumlarının yetersizliklerini ve uyguladıkları politikaları hatırlattı. Küçükbalaban, gözaltı süresinin uzatılmasının depreme katkısı olmadığını ifade etti ve Suriyeli mültecilere verilen çadırların geri alındığından, Kürt köylerinin yardımlara daha az eriştiğinden bahsetti. Ayrıca binlerce çocuğun kaybolduğunu ve kimliklerinin hala bilinmediğini belirtti.
Son olarak Jeoloji Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Özdemir, yeniden yapılacak olan yapılar ve kent merkezinde yapılması gerekenleri sıraladı.
Panelin ikinci oturumu ise çeşitli kurum temsilcilerinin ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Bu oturumda yaşanan süreç ve yapılması gerekenler tartışıldı. Panel plaket dağıtımıyla sona erdi.