
AB’DEN GÜNCELLEME AÇIKLAMASI
Avrupa Birliği (AB), sınırda tespit edilen tehlikeli ürünlerin bulunduğu RASFF listesini güncellerken, Türkiye’den gelen sebze ve meyvelerdeki zehirli kalıntılar konusu, kamuoyunda tartışmalara sebep oluyor. Sınırda geri çevrilen ürünlerin Türkiye’de tekrar dolaşıma sokulacağına dair iddialar endişe yaratırken, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri bu ürünlerin imha edildiğini duyurdu.
ZEHİRLİ ÜRÜNLER ARASINDA KURU İNCİR ÖNE ÇIKIYOR
Bu durum sonrası, İtalya’nın en büyük tarım ve çiftçi organizasyonu Coldiretti tarafından dikkat çekici bir uyarı yapıldı. En zararlı tarım ürünlerini listeleyen Coldiretti, Türkiye’den gelen kuru incirleri birinci sıraya yerleştirdi. Açıklamada, Türkiye’den alınan kuru incirlerde yüksek miktarda aflatoksin bulunduğuna vurgu yapıldı.
AFLATOKSİNİN TEHLİKESİ NEDİR?
Aflatoksin, yüksek dozda maruz kalındığında HCC tipe Karaciğer kanserine yol açabiliyor. Bu maddeye direnç gösteremeyen hiçbir canlı türü yoktur; ancak insanlarda ani zehirlenmeler oldukça nadirdir. Uzun süreli maruz kalma, ani zehirlenmeyle kıyaslandığında daha ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Aflatoksin, DNA yapısını değiştirebilir ve akciğer kanseri gibi çeşitli kanser türlerine yol açabilir.
PESTİSİT DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR
Bakanlığın verdiği bilgilere göre, pestisit kalıntısını tespit etmek amacıyla hasat öncesi ve sonrası çeşitli denetimler gerçekleştiriliyor. Bu denetimler, üretim alanlarında, hal giriş noktalarında, paketleme tesislerinde, toptan ve perakende satış noktalarında sürdürülüyor. İhracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit kontrolleri yapılıyor. Pestisit kalıntısı tespiti için alınan numuneler, cihazın tespit edebildiği aktif maddelerin analizi ile inceleniyor. 400-800 arasında etken madde analizi yapılarak kalıntı araması gerçekleştiriliyor. Analiz sonuçlarına göre, mevzuata aykırı kalıntı tespiti veya tavsiye dışı kullanım belirlenmesi durumunda üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırımlar uygulanıyor.