
Rusya’dan ithal edilen zenginleştirilmiş uranyumun ABD’ye olan tedariki Kongre’nin dünkü toplantısında ele alındı. Kongre, zenginleştirilmiş Rus uranyumun ithalatını yasaklama kararı aldı ve Beyaz Saray’ın bu konudaki çabalarını destekledi. Karara göre, yakıt ithalatı tasarının yürürlüğe girmesinden 90 gün sonra durdurulacak ve Ocak 2028’e kadar geçici muafiyetler verilecek. Ancak kararın yasalaşması için Biden tarafından imzalanması gerekiyor.
ABD’nin enerji bakanlığı verilerine göre, Rusya Amerika’nın ticari reaktörlerine yakıt sağlamak için kullanılan zenginleştirilmiş uranyumun dörtte birini tedarik ediyor ve bu durum Rusya’yı ABD’nin bir numaralı yabancı uranyum tedarikçisi yapıyor. Beyaz Saray, Rusya’ya olan uranyum tedarikine bağımlılığın ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu belirterek bu konuda adım atılmasını istemişti.
Bu kararın zenginleştirilmiş uranyum maliyetlerini artırabileceği konusunda uyarılarda bulunan Bloomberg haber ajansı, Biden yönetiminin uzun süredir Rus uranyumunun ithalatını yasaklamayı düşündüğünü ancak henüz bir karar alınmadığını aktardı. Kongre’nin de uranyum endüstrisini geliştirmek için milyarlarca dolarlık bir bütçe ayırdığı ve bu konuda aciliyet yaşandığı belirtildi.
ABD’nin Rusya’dan uranyum ithalatına olan bağımlılığı ve başka tedarikçilere geçişin zorluğu da vurgulandı. ABD’nin nükleer endüstrisinde Rus uranyumunun önemli bir yere sahip olduğu ve bu durumun ulusal güvenlik açısından risk oluşturduğu belirtildi. Ayrıca, ABD’nin Çin’den de uranyum ithalatına başladığı bilgisi de paylaşıldı.