
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, dünya genelinde hava kalitesi standartlarına uyulup uyulmadığı incelendi. 134 ülke ve bölgenin incelendiği raporda, yalnızca yedi ülkenin otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan salınan küçük parçacıklar için belirlenen limitlere uygun olduğu belirlendi. Bu ülkeler Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda olarak sıralandı.
İsviçre merkezli hava kalitesi kuruluşu IQAir’in verilerine göre, dünya genelinde çoğu ülkenin solunduğunda sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilen PM2.5 adlı mikroskobik kirleticiler için belirlenen standartları karşılayamadığı görüldü. Dünya genelinde hava kalitesi genel olarak temiz olsa da, bazı bölgelerde kirlilik seviyelerinin tehlikeli düzeylerde olduğu belirtildi. En kirli ülke olarak Pakistan’ın PM2.5 seviyelerinin DSÖ standartlarından 14 kat daha yüksek olduğu tespit edildi.
Hindistan’ın, Tacikistan’ın ve Burkina Faso’nun dünyanın en kirli havasına sahip ülkeler olduğu belirlenirken, en kirli şehirlerin büyük çoğunluğunun Hindistan’da olduğu raporda vurgulandı. Türkiye’de ise hava kirliliğinin genel olarak DSÖ standartlarının 4 katı şeklinde ölçüldüğü ve bazı kentlerde bu değerin 7,5 kata kadar çıktığı bilgisi paylaşıldı.
Geçen yıl sadece 10 ülkenin “sağlıklı” hava kalitesine sahip olduğu belirtilirken, bu yıl sayının yedi ülkeye gerilediği bilgisi verildi. Türkiye’de ise Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre temiz hava kalitesine sahip bir şehir bulunmamaktadır.