
Et fiyatlarındaki yükseliş, geçen yıldan bu yana ikiye katlanarak devam ediyor. İstanbul’daki kasaplarda fiyatlar ilçeden ilçeye ve hatta mahalleden mahalleye değişse de artık 500 liranın altında kıyma ve kuşbaşı bulmak oldukça zor hale geldi. Bazı ürünlerin kilosu ise bin lirayı aşmış durumda.
NTV’den Özgür Yılmaz’ın haberine göre İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 15 günde iki defa zam yapıldığını belirtti. Kuzu etinde 60 lira ile 85 lira arasında zam olduğunu ve dana etinde yüzde 10 gibi bir artış yaşandığını söyleyen Tüfekçi, geçen bir yılda fiyatlarda yüzde yüze yakın bir artış olduğunu ve bu artışın devam edeceğini ifade etti.
Artışın nedenleri arasında enflasyonla birlikte maliyetlerin artması olduğu belirtiliyor ancak bu tek neden değil. Ankara Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Akbulut’a göre, birkaç yıl önce 25-30 kilogram süt veren anaç hayvanların kesime gönderildiği ve besihanelerin üretimlerini yüzde 20-30 oranında azalttığı biliniyor. Ülkedeki hayvan varlığının son 6 yılın en düşük seviyesine indiği ve kırmızı et üreticilerinin besilik hayvanlara ulaşamadığı belirtiliyor.
Kasapların bir diğer iddiası ise tekelleşme nedeniyle fiyatların arttığı yönünde.