
Amed Ekoloji Meclisi, Amed’in Licê (Lice) ilçesine bağlı Korxa kırsal mahallesinde, Karayolları Genel Müdürlüğü 8’inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan “Kalker Ocağı, Mekanik Plent ve Kırma Eleme Tesisi” çalışmasına karşı açıklama yaptı. Açıklamaya Özgür Kadın Hareketi (TJA), DEM Parti il ve ilçe temsilcileri, Amed Ekoloji Meclisi bileşenleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Birkleyn Mağarası’ndaki dinlenme tesisinde bir araya gelen kitle kalker ocağı ve kırma tesisinin çalışmalarının yapıldığı alana doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin yola koyulmasıyla beraber bölgeye jandarma sevk edildi. Çalışmanın yapıldığı alan gelen yurttaşlar çalışmayı yürüten şirket sahiplerine tepki gösterdi. Jandarma gözaltına alma girişimi, tepkiler üzerine sonuçsuz kaldı. Çalışmanın yapıldığı alana ulaşan kitle burada basın açıklaması yapmak istedi. Ancak jandarma, basını engellemeye ve ekipmanlarına el koymaya çalıştı. Tepkiler üzerine jandarma, engelleme girişiminden vazgeçti.
Burada açıklama yapan Amed Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Sabri Kılıç, doğayı, yaşamı, tarihi ve kültürel mirası yok sayan projenin durdurulması çağrısında bulundu. Yaklaşık 250 dönümlük bir alanda planlanan kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini ifade eden Kılıç, “Bu karar, yalnızca doğaya değil; bölgenin hafızasına, ortak yaşamına ve kültürel sürekliliğine yönelik ağır bir tehdit oluşturmaktadır. Söz konusu proje alanı, bölge halkının yüzyıllardır mera olarak kullandığı, tarımsal üretim ve hayvancılık için yaşamsal öneme sahip bir alandır. Bu alan, aynı zamanda tarihi Birkileyn Mağaraları’nın tam üzerinde yer almakta olup, tarihi ve kültürel değerleri hiçe sayan bir müdahaledir. Ekoloji Meclisi olarak altını çiziyoruz: Bu proje yalnızca taş çıkarmakla kalmayacak, ekosistemi parçalayacak, yer altı sularını kirletecek, halkın mera alanını ve geçim kaynaklarını gasp edecek, toz ve gürültü ile insan ve doğa yaşamını tehdit edecektir” ifadelerini kullandı.
‘ÇED KARARI DERHAL İPTAL EDİLMELİ’
Bölge halkının rızası olmadan, yaşam alanlarının yok edilmesinin kabul edilmez olduğunu vurgulayan Kılıç, “Bizler, doğanın ve yaşamın yanında saf tutanlar olarak sesleniyoruz: ÇED süreci derhal iptal edilmeli, proje durdurulmalıdır. Mera alanları köylülerin müşterekidir, yok edilemez, tarihi ve kültürel mirasımız betonlaştırılamaz, doğa talanına karşı köylülerle omuz omuza, mücadeleyi büyüteceğiz. Doğamızı savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça da, “Birkaç silahın ardına gizlenerek, birkaç hassasiyet bahane edilerek insanların burada ifade özgürlüğünü, doğasını, savunma özgürlüğünü gasp etmeye çalışıyorlar. Biz, bizden sonra gelecek olan nesillerin çocuklarımızın da Birkleyn Mağarası’nın neye benzediğini bilmesini istiyoruz. Şuan altına sığındıkları ağacın gölgesini yok etmek isteyenlerin de yaşam hakkını savunuyoruz. ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ndan bahsediyoruz. Ama doğamızı korumak zorunda kalıyoruz. Doğamızın sermayeye peşkeş edilmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
‘DEVLETİN KURUMLARI KIRIMA SESİZ KALIYOR’
Amed Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ahmet İnan da yapılan çalışma kapsamında tarihi Birkleyn Mağarası’nın yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Devletin kurumlarının, Diyarbakır Valiliği, Lice Kaymakamlığı, Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü’nün tarihi alanda yaşanan yıkıma sessiz kaldığını kaydeden İnan, şunları söyledi: “Fakat biz yaşam savunucuları, Licê halkı, demokratik kitle örgütleri, halkın belediyeleri, Kent Ekoloji Meclisi ve Amed Barosu olarak bu tarih talanına sessiz kalmayacağız. Şu an gördüğünüz, çalışma yapılan alan, Birkleyn Mağraları’nın dağ yamacında kalan antik kent ve mezarlık kalıntılarını bulunduran ve saat saat yok edilen bir tarihi birikimidir. Bu kanunsuz talan faaliyetinin acilen durdurulması için hukuki süreç başlattığımızı ve halkın bu yağma son bulana kadar başlattığı haklı eylemselliğinin yanında olacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyor ve liyakat sahibi kamu yetkililerini bu vahim hatadan dönmeye çağırıyoruz.”
Açıklama slogan ve alkışlarla son buldu.
MA