
ABD YÖNETİMİNİN TİKTOK KARARINDAKİ DEĞİŞİKLİK İDDİALARI
ABD basınındaki verilere göre, Joe Biden yönetiminin TikTok’a, Çinli ByteDance ile tüm ilişkisini sonlandırması için 19 Ocak’a kadar süre tanıdığı ve aksi takdirde firmanın ülkede yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağı yönündeki kararında değişiklik olabileceği öne sürüldü. Çeşitli medya kaynakları, Biden’ın TikTok’u yasaklamak istemediğini ve bu konuyu seçilmiş Başkan Donald Trump’a bırakacağını bildirdi. Beyaz Saray ise bu iddialara dair bir açıklamada bulunmadı.
YASAKLAMAYI SAĞLAYAN HUKUKİ DÜZENLEME
ABD yönetimi, 2024 yılında, TikTok’u Çin yönetiminin kullanıcı bilgilerini ele geçirmesiyle suçlayarak firmanın ya Amerikalı bir şirkete satılmasını ya da yasaklanmasını öngören bir adım attı. Bu kapsamda, mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı, nisanda Senato’dan geçerek Joe Biden tarafından imzalandı. Biden yönetimi, TikTok’a 19 Ocak 2025 tarihine kadar ByteDance ile ilişkilerini sona erdirmesi için süre verdi. Süre sonunda herhangi bir dönüşüm gerçekleşmezse TikTok, ABD’de yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağını bildirdi.
TIKTOK’UN İPTAL TALEBİ VE YASAL SÜREÇ
Amerika’da 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok, bu yasa tasarısının ABD Anayasası’nın 1. maddesindeki ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” politikalarına aykırı olduğunu savunarak Temyiz Mahkemesine başvurdu. TikTok, başvurusunda, ABD yönetiminin verdiği sürenin çok kısa olduğunu, bu süre içinde ByteDance ile ilişkisini sona erdirmesinin teknik ve pratik anlamda olanaksız olduğunu ifade etti. Ancak Temyiz Mahkemesi, TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar aldı. Donald Trump, seçim kampanyası sırasında, devralacağı 20 Ocak 2025’ten bir gün önce yürürlüğe girecek olan yasaya karşı çıkmıştı.