
Los Angeles Bölgesi Adlı Tip Kurumu, yangınlarda yaşamını yitirenlerin sayısına dair güncel verileri kamuoyuyla paylaştı. Kurumun açıklamasına göre, Palisades ve Eaton bölgelerinde devam eden yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya yükseldi.
37 BİN DÖNÜMDEN FAZLA ALAN KÜL OLDU
Açıklamada, Eaton bölgesindeki yangında 11, Palisades’teki yangında ise 5 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Los Angeles’ın farklı bölgelerinde 7 Ocak akşamı başlayan ve güçlü rüzgarlar nedeniyle hızla yayılan yangınlarda şu ana kadar 37 bin dönümden fazla alan yok oldu. Yangınlarda ayrıca 12 binden fazla yapı hasar gördü veya kullanılamaz hale geldi.
AMERİKALILAR İHMALİ KONUŞUYOR
Amerikalılar ise yangının sebeplerine odaklanmış durumda. Yangın musluklarında su bulunmaması, Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass’ın Gana’ya yaptığı seyahat ve yangınlar öncesi itfaiye dayanımına ayrılan bütçede yapılan kesintiler tartışma konusu oldu. Bass, havaalanında gazetecilerin “Özür dilemeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt vermedi.
KURTARMA ARAÇLARI ZENGİNLERE Mİ ÇALIŞTI?
Amerikan medyasında yer alan iddialara göre, itfaiye kurtarma araçları zenginlerin lüks konutlarının bulunduğu bölgelere yönlendirildi. Yangından etkilenen bazı bölgelerde ise kurtarma çalışmasının yapılmadığı öne sürülüyor. Diğer taraftan, lüks konutları yangında zarar gören zenginler de söndürme çalışmalarının yetersizliğinden şikayetçi. Los Angeles İtfaiye Şefi Kristin Crowley, departmanın 2010’dan bu yana aldığı çağrı sayısında yüzde 55’lik bir artış olduğunu belirtirken, buna rağmen itfaiyecilerin sayısının azaldığını vurguladı.
180 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Yangınlar nedeniyle 180 binden fazla kişi tahliye edildi, bölgede yüzlerce okul kapatıldı ve geniş çaplı elektrik kesintileri yaşanıyor. Söndürme çalışmalarına havadan ve karadan binlerce itfaiyeci katılsa da güçlü rüzgar ve yüksek sıcaklık müdahaleyi zorlaştırıyor. 150 km² alan tahrip oldu ve gördüğü tahribatın boyutları birkaç gün içinde netleşmesi bekleniyor. Pacific Palisades bölgesinde başlayan yangınlar, kısa sürede milyon dolarlık malikanelerin bulunduğu yerlere sıçramış durumda. California Ormancılık ve Yangından Koruma Dairesinin verilerine göre, beş bölgeden üçünde kontrol sağlandı veya sağlamak üzere. Yangınların kontrol edilememesi halkta bir suçlu arayışına yol açarken, California Valisi Gavin Newsom, Los Angeles’ın kamu hizmetlerinin neden yetersiz kaldığına dair ‘tam bağımsız bir soruşturma’ emri verdi.
TARİHİN EN KÖTÜSÜ OLARAK TANIMLANIYOR
Uzmanlar, yangınların nedenlerinden birinin iklim krizine bağlı olduğunu belirtiyor. Bilim insanlarına göre, küresel ısınma, 1970’lerden bu yana eyaletteki orman yangınlarında yüzde 172’lik bir artışa sebep oldu ve bu eğilimin önümüzdeki on yıllarda daha da yaygınlaşabileceği öngörülüyor. Colorado Üniversitesi yangın bilimcisi Jennifer Balch, kış yangınlarının daha yıkıcı olduğunu çünkü daha hızlı gerçekleştiğini ifade ediyor. AccuWeather şirketi, yangınlardan kaynaklanan zararın 57 milyar dolara (yaklaşık 2 trilyon Türk Lirası) ulaşabileceğini tahmin ederken, baş meteorolog Jonathan Porter, yanan yapı sayısı ve ekonomik kayba bağlı olarak bunun, California tarihinin en kötü orman yangını olabileceğini belirtiyor.
TRUMP’DAN NEWSOM’A İSTİFA TALEBİ
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Los Angeles’taki yangınların mevcut başkan Joe Biden ve California Valisi Newsom’un kötü yönetimleri yüzünden çıktığını öne sürdü. Trump, müdahale için yeterli su kaynağı bulunmadığını iddia ederken, Newsom’un istifasını istedi.
NEWSOM SİYASET ELEŞTİRİSİ YAPIYOR
Newsom ise “İnsanlar evlerini, sevdiklerini ve yaşamlarını kaybediyor. Trump hâlâ siyaset peşinde” ifadesini kullandı. Oval Ofis’te federal ve eyalet yetkililerinden yangınla ilgili bilgi alan Biden, felaketin can kaybının artmasını beklediğini söyledi. Los Angeles’taki yangınlarda küresel ısınma kaynaklı kuraklığın kritik rol oynadığı belirtilirken, Trump’ın iklim değişikliği konusundaki tavrı eleştiriliyor.