
EKONOMİK VERİLERİN MÜZAKERE EDİLECEĞİ TOPLANTI
Toplantıda ekonomik verilerin ve raporların detaylı bir şekilde ele alınması planlanıyor. İşçi ve işveren tarafının henüz herhangi bir rakam açıklamadığı süreçte, sunulacak veriler ışığında pazarlıkların başlaması bekleniyor. Yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci, doğrudan 7 milyon çalışanı etkiliyor ve toplumun geneline hitap eden önemli bir konu olarak gündemde yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde ilk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci kez bir araya geliyor. İşveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık ederken, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar liderlik ediyor. Komisyonun 5 kişilik işçi heyeti içerisinde aşçı, kuaför, taşeron işçi ve basın mensubu gibi farklı meslek gruplarından temsilciler bulunuyor.
PAYLAŞILACAK EKONOMİK VERİLERİN ÖNEMİ
Bu toplantıda, temel ekonomik verilerin masaya yatırılması büyük bir önem taşıyor. Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, paylaşılacak ekonomik verileri komisyonla paylaşacak. İşçi ve işveren tarafları, elde edilen verilerin ışığında pazarlıklara başlayacak. İlk toplantıda konuşulanlar dikkate alındığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı bir şekilde analiz ederek, hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.
İŞÇİ VE İŞVEREN GÖRÜŞLERİ
Komisyonda işçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yeni asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon oranlarını dikkate almayacaklarını belirtti ve “İnsanların yüzünü güldürecek bir ücretin tespit edilmesini bekliyoruz” ifadesinde bulundu. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise, asgari ücrete hem işçi hem de işveren perspektifinden bakarak, “Süreci, sadece işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın alım gücünü de dikkate alan bir bakış açısı ile yöneteceğiz” dedi.
ASGARİ ÜCRET BELİRLEME SÜRECİ
Asgari ücreti belirleme yetkisi, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ait. Komisyon, aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanarak yeni asgari ücreti belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin liderlik ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar alma sürecini yürütüyor. Oyların eşitliği durumunda başkanın yer aldığı tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRETİN MALIYETİ
Halen uygulanan asgari ücret, bir işçi için aylık brüt olarak 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler sonrası net olarak 17 bin 2 lira 12 kuruş. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş olarak hesaplanıyor. Brüt asgari ücret 20 bin 2 lira 50 kuruş, sosyal güvenlik primi 3 bin 100 lira 39 kuruş, işveren işsizlik sigorta fonu ise 400 lira 5 kuruş olarak belirleniyor.