
SURİYE’DE YENİ DÖNÜŞÜM BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri sırasında önemli açıklamalar yaptı. Yılmaz, Suriye’de rejimin düşmesine ilişkin olarak, “Suriye’de yeni bir dönüşüm başlamış durumda. Suriye halkının tamamı temsil edilmeli. Geçiş sürecinin kapsayıcı şekilde sürmesini diliyoruz. Tüm bu süreçleri takip ediyoruz. Önceliğimiz terör tehdidinin bertarafı. Suriye’den ülkemize terör tehdidi gelmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
İSTİHDAMDA ÖNEMLİ ARTİŞ HEDEFİ
Yılmaz, işgücüne katılım ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde ise, “Temel politika belgelerimizde yer verdiğimiz üzere, istihdamın ve işgücüne katılımın artırılmasına yönelik adımlarla önümüzdeki üç yılda istihdamın yıllık ortalama 758 bin kişi artmasını ve işgücüne katılım oranının yüzde 56’ya ulaşmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
DEZENFLASYON SÜRECİNE RAĞMEN İSTİHDAM ARTIYOR
Yılmaz, dezenflasyon sürecinin etkileri hakkında da konuşarak, “Eylül ayında toplam istihdam 33 milyonu aşmıştır. Dezenflasyon sürecinin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisine rağmen 2024 yılının ilk üç çeyreğinde istihdamdaki ve iş gücüne katılımdaki artış devam etmiştir” dedi.
DOLARİZASYONDAKİ DÜŞÜŞ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKM’deki erimeye dikkat çekerek, “29 Kasım tarihli verilere göre KKM’nin toplam mevduat içindeki payı geçen yıl en yüksek seviyesi olan yüzde 26,2 oranından yüzde 6,6’ya geriledi. Türk Lirası mevduatın payı yüzde 57,3’e yükselmiştir. Mevduat dolarizasyonu ise yüzde 36,1’e gerileyerek 2015’ten bu yana en düşük seviyesine inmiştir” ifadesini kullandı. Ayrıca, “Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) primi gerileme yönündeki hareketini 2024 yılı içerisinde de sürdürerek Şubat 2020 seviyelerine kadar inmiştir” şeklinde belirtti.
UCUZ ENERJİ İÇİN KAYNAK AYRILACAK
Yılmaz, elektrik ve doğal gaz konusundaki planları hakkında da bilgi vererek, “2024 yılında elektrik ve doğal gazda, mesken aboneleri için yaklaşık yüzde 60 oranında sübvansiyon uygulandı. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gazı daha ucuza kullanabilmeleri için 2025 yılı bütçesinde de 472 milyar lira kaynak ayırmayı öngörüyoruz. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan verilere göre 2024 yılının ilk altı aylık döneminde Avrupa ülkeleri arasında hane halkına en ucuz elektrik ve doğal gaz sağlayan ülke Türkiye olmuştur” dedi.