
SAHTE DOLAR KRİZİ VE BANKALARIN TEDBİRLERİ
Piyasalardaki sahte dolar sorunları, bankaların yeni önlemler almasına yol açıyor. Birçok bankanın, sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların yaygınlaşmasıyla başa çıkmak için, 2009 yılından önce basılan bu banknotların alımını para sayma ve ATM makinelerindeki yazılım güncellemeleri tamamlanana kadar geçici bir süreyle durdurduğu görülüyor. Peki, neden 2009 öncesi basılmış dollarlar kabul edilmiyor?
SAHTE DÖVİZLE MÜCADELE ADIMLARI
Piyasada sahte dolarların sayısındaki artış, bankaları bu konuda harekete geçirmiş durumda. Özellikle 50 ve 100 dolarlık banknotlarda sıkça karşılaşılan sahteciliğin artışı üzerine bazı bankalar, 2009’dan önce basılmış bu banknotların alımını geçici olarak durdurma kararı alıyor. Eski baskı banknotların sahte versiyonlarının daha kolay üretilmesi ve bu banknotların tespit edilmesinin zor olması, bu kararın ardındaki ana nedenler arasında yer alıyor. Bankalar, para sayma ve ATM makinelerindeki yazılım güncellemeleri bitene kadar yalnızca yeni basım 100 dolarlık banknotları kabul ediyor.
SEKTÖRDEKİ KAPSAMLI ÖNLEMLER
Tüm bankalar aynı yasakları uygulamıyor olsa da, sektör genelinde sahte dolarla mücadele amacıyla çeşitli önlemler alınıyor. Bazı bankalar, yüksek tutardaki döviz alımını nakit olarak kabul etmezken, bazıları da basım yılına bakmadan 50 dolarlık banknotları kabul etmiyor. Sektör yetkilileri, alıcıların herhangi bir banka şubesinden teslim aldığı dolarlarda sahte olma ihtimalinin bulunmadığını vurguluyor.
TCMB’NİN SAHTECİLİKLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot sahteciliği ile etkili bir şekilde mücadele etmek için ilgili adli mercilerle koordineli olarak gerekli çalışmalarını sürdürüyor. TCMB, adli mercilerle birlikte banknotlar üzerindeki güvenlik özelliklerinin hangi alanlarda ve ne yoğunlukta sahteciliğin yapıldığını tespit etmeye ve takip etmeye devam ediyor.