
Motorlu araç satıcıları, ikinci el otomobil ve motosiklet satışlarında geçerli olan “6 ay 6 bin kilometre” uygulamasının 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla sona ermesini talep ediyor. Bu düzenleme, ikinci el otomobil satışlarında ilk tescil tarihinden itibaren “6 ay ve 6 bin kilometre” kuralı getirmişti. Uygulama, otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışlarını ve stokçuluğu engellemek amacıyla hayata geçirilmişti. Bu düzenleme çerçevesinde, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan yetkili satıcılar ve bireyseller, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe satış yapamıyor. Ayrıca, bu taşıtların güncel fiyatlarının üzerinde bir bedelle ilan ile satışı da yapılmıyor.
UYGULAMA 6 AY DAHA UZATILABİLİR
Ticaret Bakanlığı’nın, bu düzenlemeyi 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor. İkinci el araç piyasasında fiyat istikrarını sağlamak ve kayıt dışılığı engellemek için alınan bu tedbirler sektör temsilcileri tarafından desteklenen bir adım olarak öne çıkıyor. Ancak galericiler, uygulamanın yeni yılda hayata geçmemesi gerektiğini savunuyor.
PİYASADA MANİPÜLASYON YOK
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesinin amacının piyasada araçların gerçek değerinin üzerinde satılmasının önünü kesmek olduğunu belirtiyor. Erkoç, sermaye sahiplerinin bayilerden araçları alıp istedikleri fiyatlara satamamış hale geldiğini vurguluyor. İlan sayfalarında araçların gerçek değerinin üzerinde yer almaması, bayilerden 10-20 araç alanlar hakkında tutulmuş raporlar ve cezaların uygulanması sayesinde manipülasyon ve “köpük” ortadan kalkmış.
PİYASALAR OTURDU
Erkoç, sermaye sahiplerinin yüksek faizler nedeniyle bankalara yöneldiğini belirtiyor. “Banka faizleri yüksek olduğu için araçları gidip bayilerden de alamıyorlar. Piyasalar oturdu. Bence 6 ay 6 bin kilometre uygulamasını tekrar uzatmaya gerek yok.” diyor. Yürürlükteki düzenlemelere destek verdiklerini kaydeden Erkoç, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’nin entegre olduğunu ifade ediyor. Noterlerde alınıp satılan araçların üçten fazlası için Ticaret Bakanlığı’nın takibi gerçekleştirdiğini aktarıyor. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, önemli vergi kaybı nedeniyle ticaretle uğraşanların takibine yönelik çalışmalarıyla piyasaların rahatladığını dile getiriyor. Alınan tedbirleri her zaman desteklediklerini vurgulayan Erkoç, motorlu araç satıcılarının yetki belgesi alarak gerekli şartları karşıladıklarını da ekliyor. Bireysel ya da şirket adına araç alanların vergi ödemediğini savunarak, ilgili yönetmeliklerin ve cezaların uygulanmasının önemine dikkat çekiyor.