
YENİ UYGULAMA BAŞLIYOR
Araba alacaklar dikkat! Ocak ayında yeni uygulama devreye giriyor. Ancak sektör temsilcileri bu uygulamaya karşı mesafeli bir yaklaşım sergiliyor. Motorlu araç satıcıları, 1 Ocak 2025’te sona erecek olan ‘6 ay 6 bin kilometre’ şartının uzatılmamasını talep ediyor. Bu düzenleme, ikinci el otomobil ve motosiklet satışlarında belirli süre ve kilometre sınırına kadar garantili satış imkanı sağlıyor. Ancak, satıcılar bu şartın sona ermesinin ardından alıcıların ikinci el araçlarda karşılaşabileceği sorunlar nedeniyle satış süreçlerinin zorlaşacağını ve mağduriyetlerin artabileceğini düşünüyor. Bu nedenle, uygulamanın uzatılmasını ve satışların güvenli hale getirilmesini talep ediyorlar. İkinci el otomobil satışlarında “6 ay ve 6 bin kilometre” koşulu 1 Ocak 2025’te sona erecek.
DÜZENLEMENİN AMACI VE UYGULAMA DETAYLARI
Uygulama, otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları ve stokçuluğu engellemek amacıyla hayata geçirildi. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan yetkili satıcılar ve bireyseller, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe satış yapamıyor. Ayrıca, bu taşıtların güncel satış fiyatlarının üzerinde bir fiyattan ilan edilmesi de yasaklanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın bu düzenlemeyi 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor. İkinci el araç piyasasında fiyat istikrarını sağlamak ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla alınan tedbirler, sektör temsilcileri tarafından desteklenirken, galericiler bu düzenlemenin yeni yılda uygulanmaması gerektiğini savunuyor.
MANİPÜLASYONU ENGELLEMEK AMACIYLA ALINAN TEDBİRLER
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “6 ay 6 bin kilometre düzenlemesinin amacı piyasada araçların gerçek değerinin üzerinde satılmasını engellemek” dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’la beraber çeşitli tedbirlerin alındığını hatırlatan Erkoç, bu süreçte kendilerinin de destek verdiklerini belirtti. Erkoç, sermaye sahiplerinin bayilerden araç alıp istedikleri fiyata satmakta zorlandığını ifade ederek, “İlan sayfalarında araçların gerçek değerinin üzerine yer almaması, üç araçtan fazlasını alıp bayilerden 10-20 araç alanlar hakkında raporlar tutulması, manipülasyonu ve ‘köpüğü’ ortadan kaldırdı” diye konuştu. Öte yandan, motosiklet ticaretinde de manipülasyonların önlendiğini açıkladı.
TEDBİRLERİN DEVAM ETMESİ GEREKEN BİR KONU
Alınan tedbirlere destek verdiklerini belirten Erkoç, bunların önemli düzenlemeler olduğunu kaydetti. Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye Noterler Birliği ile entegre olduğunu hatırlatan Erkoç, “Noterlerde alınıp satılan araçlar üçten fazlaysa Ticaret Bakanlığı bunların takibini yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ciddi vergi kaybı olduğu için bu işin ticaretini yapanların üzerine gitmeye başladı ve piyasalar rahatladı” dedi. Bireysel ya da şirket adına araç alanların vergi ödemediğini savunan Erkoç, yönetmeliklerin uygulanması ve gerekli cezaların verilmesi gerektiğini ifade etti. Motorlu araç satıcılarının yetki belgesi alıp diğer şartları karşıladıklarını vurguladı.