
PARA POLİTİKASINDAN KUVVETLİ MESAJLAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz” diyerek Merkez Bankası’nın reel sektörle güçlü bir iletişiminin olduğunu belirtti. “Toplumsal refaha en büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz” açıklamasıyla devam eden Karahan, dezenflasyon sürecinin devam etmesi ve ardından fiyat istikrarının sağlanması ile öngörülebilirliğin artacağını söyledi. Böylece, yatırım, üretim ve tüketim kararlarının daha uzun vadeli bir bakış açısıyla alınabileceğini ifade etti. Ekim ayında tüketici enflasyonunun yüzde 48,6 seviyesine gerilediğini ve yıl sonunda bu oranın yüzde 44’e düşmesini beklediklerini belirtti.
İYİLEŞME SİNYALLERİ GÖRÜLÜYOR
Enflasyonun ana eğiliminde öngördüklerinden yavaş bir iyileşme olsa da bir gelişme olduğunu belirten Karahan, düşük seyreden temel mal enflasyonu ile iyileşme sinyallerinin belirginleştiği hizmetler sektörü enflasyonunun da bu durumu etkilediğini ifade etti. Yaz aylarındaki baz etkisi nedeniyle hızlı düşen enflasyonun, önümüzdeki dönemde aylık enflasyondaki iyileşmeyle birlikte düşmeye devam edeceğine dair güçlü bir beklenti oluşturduğunu vurguladı. 2025 yılı sonunda enflasyonu yüzde 21’e indirmeyi hedeflediklerini de ekledi.
DEZENFLASYONUN DESTEKLEYİCİ UNSURLARI
Makroekonomik göstergelerin, dezenflasyon süreci ile uyumlu bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Karahan, iç talebin yavaşlamasının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini belirtti. Ayrıca enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki iyileşme eğilimlerini yakından izlediklerini belirterek “Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz” dedi. Merkez Bankası bünyesinde sürdürülen göstergelerin ekim ayında enflasyon ana eğiliminde düşüş gösterdiğini söyledi.
ENFLASYON GÖSTERGELERİNDEKİ GELİŞMELER
Karahan, özellikle kira dışındaki kısımlarda daha belirgin bir iyileşme gözlemlediklerini ve üçüncü çeyrekte enerji fiyat artışlarının güçlendiğini kaydetti. Üçüncü çeyrekteki yüksek seyir ile birlikte hizmet enflasyonunun da geçici arz koşullarına bağlı olarak yüksek fiyat artışları aynı zamanda devam ettiğini aktardı. Perakende ödeme sisteminden elde edilen öncü göstergelerin, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağını gösterdiğini belirtti.
TÜRK LİRASI VE REZERV DENGESİ
Karahan, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini ifade etti. Türk lirası mevduatın payının yüzde 32’den yüzde 58’e çıkmasının, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini söyledi. Merkez Bankası’nın brüt rezerv düzeyinin 156 milyar doların üzerine çıktığını, sıkı para politikası duruşları ile ülkeye yönelik risk algısının iyileştiğini belirtti.
GELECEK BEKLENTİLERİ
Karahan, makroekonomik görünümün dezenflasyon sürecine destek vermeye devam edeceğini ve “Dezenflasyon sürecinde enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” diye ekledi. Fiyat istikrarının, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşul olduğuna da bir kez daha vurgu yaptı.