
BAYRAKTAR TB3 SİHA İLE TARİHİ BİR BAŞARI
Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak havacılık tarihine adını yazdırdı. TCG ANADOLU Gemisi’nde gerçekleştirilen uçuş testleri başarıyla tamamlandı. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş testlerini başarıyla geçerek bu alanda bir ilke imza attı. Bu insansız hava aracı, TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış yapabilen dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı oldu.
UÇUŞ TESTLERİ VE YAKLAŞMA TATLARI
Rampa testlerini başarıyla tamamlayan Bayraktar TB3 PT1 ve PT2, kısa süre önce Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalandı ve Dalaman Hava Meydan Komutanlığı’na intikal etti. Bu süreçte, Bayraktar TB3 PT1, TCG Anadolu’ya gece ve gündüz yakın uçuş gerçekleştirdi ve “Yaklaşma Testlerini” sorunsuz bir şekilde tamamladı.
TARİHİ TEST VE İNİŞ
Açık denizden başarıyla test uçuşlarını gerçekleştiren Bayraktar TB3 PT2, 21 Kasım’da TCG Anadolu’nun 12 derece eğimli rampasından başarıyla havalandı. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında 46 dakikalık test uçuşunu tamamlayan Bayraktar TB3, daha sonra kısa piste hiç iniş destek ekipmanı kullanmadan başarılı bir iniş yaptı. Bu test uçuşu, hem havacılık hem de denizcilik tarihinde yeni bir dönemin habercisi oldu.
YERLİ MOTORLA YÜKSEKLİK REKORU
Bayraktar TB3 SİHA, 25 Haziran 2024 tarihinde Edirne’deki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 36.310 feet irtifaya ulaştığı Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı. TEI tarafından milli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece kritik bir eşiği daha geçmiş oldu. Milli havacılık tarihindeki irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Bayraktar AKINCI TİHA’ya aittir.
RAMPA TESTLERİ VE GEMİYE HAZIRLIK
Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ Çorlu’da başlayan ve Edirne’nin Keşan ilçesindeki testlerde ilk kez 1 Haziran 2024’te rampadan havalanmıştı. Keşan’da, Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlarla aynı özelliklere sahip 12 derece eğime sahip rampa bulunuyor. Test kampanyası başarıyla ilerleyen Bayraktar TB3, gemiye çıkmaya hazır hale geldi.
700 SAATİ AŞAN UÇUŞ SÜRESİ
Bayraktar TB3 SİHA, bugüne kadar gerçekleştirdiği test uçuşlarında toplam 700 saatten fazla havada kaldı. 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde milli SİHA, yere inmeden 32 saat havada kaldı ve 5.700 km yol kat etti.
MİLLİ KAMERA ENTEGRASYONU
Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 sistemi ile ilk kez uçtu. Bu test kapsamında, dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.
DENİZ AŞIRI GÜÇ VE KABİLİYETLERİ
Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısı ve sahip olduğu kabiliyetlerle sınıfında lider insansız hava aracı olmayı hedefliyor. Görüş hattı ötesi haberleşme yeteneği sayesinde, çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Aynı zamanda, keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı gerçekleştirerek Türkiye’nin caydırıcı gücünde önemli bir etki oluşturacak.
İHRACAT BAŞARILARI VE GELİRLER
Baykar, 2003 yılında başlayan İHA Ar-Ge sürecinden bu yana projelerini öz kaynaklarıyla yürüterek, tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, ülkemizdeki tüm sektörlerde en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. Baykar, savunma ve havacılık sektöründeki ihracat lideri unvanını 2021, 2022 ve 2023 yıllarında korudu. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirdi. Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA içinse 10 ülkeyle toplamda 35 ülkeyle ihracat anlaşmaları imzaladı.