
MAKARNA İHRACATINDAKİ BAŞARILAR
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı M. Aykut Göymen, Türkiye’nin 166 ülkeye makarna ihraç ettiğini vurguladı. Üretimin yüzde 58’inin gerçekleştirildiği Güneydoğu’nun ihracattan yüzde 65-70 oranında pay aldığını belirtti. Göymen, dünya makarna üretiminde Türkiye’nin ikinci sırada olduğunu ifade etti ve “Toplamda 3 milyon tonluk üretim kapasitesine sahibiz. Geçen yıl 1 milyon 300 bin ton ihracat yaptık. 700 bin tonluk iç tüketimle geçen seneyi 2 milyon tonluk üretimle kapattık” diye konuştu.
GEÇMİŞTEN GÜNE GELİŞİM
Makarna ihracatına 1990’lı yıllarda başlandığını, o dönemde yıllık 15 ila 20 ton gibi düşük miktarlarda ihracat yapıldığını hatırlatan Göymen, “O rakamlardan 1 milyon 300 bin tonlu ihracat rakamlarına ulaştık. Bu yıl hedefimiz 1,5 milyon ton. İlk 8 ayda 985 bin ton ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl inşallah tamamlayacağız 1,5 milyon tonu” dedi. Türkiye’nin makarnalık durum buğdayının gen merkezi olduğunu vurgulayan Göymen, ülkede 25 makarna üreticisi bulunduğunu ve bu firmaların üstlerine düşeni yaptığını belirtti.
GÜNEYDOĞU’NUN ÖNEMİ
Güneydoğu bölgesinin makarna üretimi ve ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Göymen, “Türkiye makarna üretiminin yüzde 53’ü Gaziantep’te, yüzde 5’i Mardin’de. Yani yüzde 58’ini Güneydoğu bölgesi üretiyor makarnanın. İhracatın da yüzde 65-70’i Güneydoğu’dan gidiyor. 1,5 milyon ton ihracatın yaklaşık 1 milyon tonu Güneydoğu’dan yapılmış olacak” diye konuştu.
ULUSLARARASI PAZARDAKİ YERİ
Türkiye’den 166 ülkeye makarna gönderildiğini aktaran Göymen, “Ağırlıklı olarak Güney Amerika, Afrika ve Japonya’ya gidiyor. Ülke olarak ise Venezuela, Gana, Somali, Japonya ve Çin sıralanabilir. Dünya makarna ticaretinden Türkiye olarak yüzde 25 pay alıyoruz” sözlerini kullandı.