
Kürt Ulusal Kongresi tarafından 2006 yılında alınan kararla her yıl 15 Mayıs’ın Kürt Dil Bayramı olarak kutlanması kararı alındı. Kürt dilinin asimilasyon politikalarına rağmen hala varlığını sürdürdüğü, toplumda yaşatılmaya çalışıldığı belirtiliyor. Kürt kültürünü yaşatmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Arsisa Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği, Wan’da dil kursları düzenlemeye devam ediyor.
ARSİSA’nın yöneticisi Şevket Acar, Kürt kültürüne yönelik saldırılara dikkat çekerek, bu kültürün daha fazla sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı. Derneğin yaklaşık 3 yıldır Kürt dilini yaşatmayı amaçladığını belirten Acar, her yıl 400’den fazla yurttaşın kayıt yaptırdığını ve 10 sınıfın bulunduğunu ifade etti. Acar, 2016’dan sonra iktidarın Kürt diline ve kültürüne baskılarını arttırdığını ve Kürtçe eğitim veren kurumların kapatıldığını da hatırlattı.
2016 ve 2019 yıllarında belediyelere atanan kayyımların kültürel kırıma neden olduğunu belirten Acar, dil ve eğitim kurumlarına büyük darbeler yapıldığını ifade etti. Ancak halkın direnişi sayesinde Kürtçenin yaşatılmaya devam ettiğini söyleyen Acar, Kürtçenin her alanda konuşulması ve yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Acar, Kürtçenin yaşatılması için mücadele edilmesi gerektiğini ve Kürt Dil Bayramı haftasında yapılacak etkinliklere güçlü bir katılım sağlanması gerektiğini belirtti. Kürtçenin herkes tarafından sahiplenilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Acar, siyasetçilerden, aydınlardan ve sanatçılardan destek beklediklerini ifade etti. Kürtçenin yasaklarının kaldırılması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirten Acar, Kürtçenin her alanda hak ettiği yere gelmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.