
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yıllık rapor, Türkiye’nin insan hakları durumuna odaklanmıştır. Raporda, Kürtlerin, mültecilerin, LGBTİ+ bireylerin şiddet ve tehditlere maruz kaldığı, gazetecilerin keyfi olarak tutuklandığı ve gözaltına alındığı vurgulanmıştır. Ayrıca, seçimler öncesi getirilen kısıtlamaların Türkiye’deki insan hakları durumunu olumsuz etkilediği belirtilmiştir.
Raporda, zorla kaybetme, işkence, keyfi tutuklamalar, yargının bağımsızlığına ilişkin sorunlar, siyasi mahkumlar, gazetecilere yönelik şiddet ve sansür gibi önemli insan hakları sorunlarına değinilmiştir. Ayrıca, mültecilerin ve Kürt azınlıkların yaşam veya özgürlük tehdidi altında olduğu, ayrıca LGBTİ+ bireylerin şiddet gördüğü belirtilmiştir.
Raporda ayrıca cezaevlerindeki hak ihlalleri, yargının yürütme organının etkisi altında olması, basın ve ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, internet özgürlüğündeki kısıtlamalar gibi konular da ele alınmıştır. Ayrıca, PKK ve FETÖ ile bağlantılı kişilerin gözaltında kötü muamele gördüğüne dair iddialara da yer verilmiştir.
Raporda, deprem sonrası internet kısıtlamaları, mülteci karşıtı söylemler, Aleviler, Ermeniler ve Yahudilerin hedef gösterilmesi gibi konular da ele alınmıştır. Antisemitizm, ırkçılık ve ayrımcılık konularına da değinilmiştir. Sonuç olarak, rapor Türkiye’de insan hakları konusunda ciddi endişeleri dile getirmekte ve iyileştirme çağrısında bulunmaktadır.