
ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN İLK TOPLANTI YAPILDI
Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri, halkın büyük bir kesimi tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği asgari ücrette ilk toplantı gerçekleştirildi. Gözler şimdi 16 Aralık’ta yapılacak ikinci toplantıya çevrilmiş durumda. Peki, 2025 asgari ücret ne kadar olacak? Masada bulunan zam oranları neler? İşte merak edilen detaylar…
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk oturumunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaparak çalışmalara başladı. İkinci oturumun tarihi ise 16 Aralık Pazartesi olarak belirlendi. Toplantı sonrasında TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “İlk toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı” şeklinde ifade etti. Ağar, “Biz makul ölçülerde bir ücret söylendiği takdirde o ücrette varız. Öngörülen ve gerçekleşen enflasyon oranlarını dikkate almayacağız. Ama insanların yüzünün güleceği bir rakam olmasını istiyoruz” dedi.
İŞVERENDEN BEKLENEN İLK RAKAM
İkinci toplantıda bir rakam çıkıp çıkmayacağı, kaçıncı toplantıda bir uzlaşı sağlanacağı da merak konusu. Asgari ücretle ilgili en güçlü beklentilerin neler olduğu hakkında açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “İşin doğası gereği işçi tarafı en yüksek rakamı isterken, işveren tarafı daha düşük bir rakamla masaya oturacaktır. İlk toplantıda işçi tarafının açıklamaları sonrası işveren cephesinden bir rakam beklendiği aşikar” dedi.
İKİNCİ TOPLANTIDA HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?
Her kesimden beş kişiden oluşan komisyona, önceki yıl olduğu gibi tarafların dışında 4 kişi daha katıldı. İlk toplantıda asgari ücretle çalışan kişilerin de söz hakkı olduğu biliniyor. Ücret belirlenmesi ile ilgili yönetmelik gereğince komisyon, “Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretlilerin geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulundurur” maddesine göre hareket edecektir. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verileri ile Devlet İstatistik Enstitüsü’nün hazırlayacağı veriler masada olacağı belirtiliyor.
MUTABAKAT SAĞLANABİLECEK Mİ?
Bu sene gerçekleşecek toplantıların, önceki dönemlere nazaran farklı olacağı düşünülüyor. İlk toplantı sonrasında işçi tarafının yaptığı açıklamaların ardından, 26 defa bir araya gelen asgari ücret komitesinin 18 defa muhalefet gösterdiği, 6 oy birliği sağlandığı, bu süreçte hükümet kanadı ile işçi kesiminin taraf olarak belirlendiği ifade edildi. İşçi tarafını temsil eden üç konfederasyon olan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, “Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir geçimi sağlamalıdır” açıklamasını yaptı. Bu noktada işvereni de göz ardı etmemek gerektiği, emeğin karşılığını veren bir tarafın bulunduğu hatırlatıldı. Asgari ücret artışı ile işveren maliyetlerinin de artacağı biliniyor. İşverene sağlanan %5 SGK teşvikinin imalat sektörü hariç yılbaşından itibaren %4’e düştüğü belirtildi. Özellikle 700 TL olan asgari ücret desteğinin 31.12.2024 tarihinde sona ereceği ve artırılarak bir yıl daha uzatılması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, işçiyi geçim sıkıntısı çektirecek ve işvereni zor durumda bırakacak bir rakam belirlenmemesi talep ediliyor. Adil bir ücret belirlenmesi her tarafı memnun edecek bir rakam olmalı.
UZLAŞI NE ZAMAN SAĞLANIR?
Geçmiş dönem toplantılarını incelediğimizde, Aralık ayında toplamda 4 toplantı yapıldığı ve genelde 3. veya 4. toplantıda rakamın netleştiği gözlemleniyor. İhtimal dahilinde Aralık ayının son haftasında bir karar alınmasının ve bunun açıklanmasının muhtemel olduğu düşünülüyor. Ciddi bir beklentinin %30 ile %40 arasında olacağı ve parasal olarak 22.102 TL ile 23.802 TL arasında bir net rakamda uzlaşılacağı tahmin ediliyor.